Helyi közélet

2010.05.31. 17:53

A szivattyú nem segít – az UNESCO-hoz fordulnak

<p>Hercegkút - Sorra omlanak be a világörökségi védelem alatt álló hercegkúti pincék.</p>

Az elmúlt napok, hetek esős időjárása veszélybe sodorta a világörökség részeként nyilvántartott hercegkúti pincesort, ami egyedülálló, emeletes pincéivel került be a védendő épített örökségek közé. Mint Rák József, a település polgármestere munkatársunknak elmondta, több emeletes pincét elöntött a víz, melyek közül több be is omlott.

A 2002-óta világörökségi védelem alatt álló pincék tulajdonosai magánszemélyek, akik közül egyelőre senki sem kért segítséget a polgármesteri hivataltól a károk elhárításához – tudtuk meg Rák Józseftől. Többen már hozzáláttak a javításhoz, míg mások inkább eltömedékelik vagy aládúcolják a meggyengült, beomlott pinceágakat, illetve folyamatosan szivattyúzzák a pincékből a bort és a hordókat egyaránt veszélyeztető vizet.

Ennek ellenére a falu első embere felvette a kapcsolatot Májer János tokaji polgármesterrel, mint a Tokaji Kultúrtáj Világörökségi Egyesület elnökével, akivel arra jutottak, hogy az UNESCO-tól kérnek segítséget az egyedülálló építészeti emlékek megmentéshez, s talán valami támogatásra is sikerül szert tenni, mert értesüléseik szerint az ilyen vis major szerű csapások elhárítására rendelkeznek egy korlátozott méretű alappal.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában