Helyi közélet

2010.05.25. 07:53

A MÁK is "segíti" a bliccelőket

<p>Miskolc - Ingyenes tömegközlekedést ígért az egyik főpolgármester-jelölt a budapestieknek. De ez ma is megoldott, igaz, nem legálisan.</p>

Nem is olyan bonyolult ingyen igénybe venni a tömegközlekedési eszközöket. Nem akarunk tippet adni a blicceléshez, sokkal inkább a visszaélésekre szeretnénk felhívni a figyelmet. 2007-től ugyanis életben van egy jogszabály: díjtalan utazásra jogosultak a tartós betegségük miatt magasabb összegű családi pótlékban részesülők, illetve kisérőjük. Ennek a bevezetése több gondot is okozott a közlekedési vállalatoknak, köztük azt, hogy emiatt sokan átkerültek az ingyenes kategóriába, a pénzkiesést viszont nem kompenzálta az állam. De a legnagyobb probléma nem ez, hanem az, hogy az ezt igazoló kártyával szinte gyerekjáték visszaélni.

Az ilyen igazolást a Magyar Államkincstár (MÁK) adja ki – mondta Bíró Attila, a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK)közönségszolgálati irodájának vezetője. Őt kértük meg arra, hogy ismertesse, hogyan élnek vissza ezzel a papírral az utazók, illetve ők mit tehetnek ez ellen. Mint kiderült: nem sokat. Megtudtuk: „A probléma, hogy ennek kiadása a MÁK-nál nincs regisztrálva, így, ha valaki bemegy, hogy elhagyta ezt a papírt, annak kiállítanak egy újat. Tehát, elvesztés esetén könnyen pótolható, már ezzel is sokan visszaélnek.

Csak egy eredeti

Másik gondként említette, hogy a régebbi, A4-es változaton a hitelességet bizonyító pecsét, a nyomtatványon is fénymásolt, csak a kiadó ügyintéző aláírása eredeti. A nyomtatvány éppen ezért könnyen fénymásolható, a jogosult adatai is könnyen megváltoztathatóak. Az okmány nem rendelkezik azonosító számmal, valamint annak ellenére, hogy utazási kedvezmény igénybevételére állították ki, nem fényképes – magyarázta. A járművezetők számára a jogosultság ellenőrzése körülményes, mivel mindenkitől személyi igazolványt kellene kérni. A jegyellenőröknek pedig az okoz gondot, hogy a kiskorú jogosult személyazonosságárólszemélyi igazolvány hiánya miatt – nem tudnak meggyőződni. A másik, az újabb formátum A7-es méretű, tartalmában megegyezik a korábbival. Igaz, ezt a kiadó laminálja, de ettől még hamisítható.

Problémaként jelentkezik még a kísérő utazása, is mivel a kísérő fogalmát a jogszabály nem definiálja, kísérő bárki lehet. Ezért fordulhatott elő olyan extrém eset, hogy valaki egy állatot jelölt meg kísérőként – mondta.



Behajthatatlan pótdíjak

Bíró Attila azt is elmondta, hogy Miskolcon az utasok 12 százaléka veszi igénybe ezt a kedvezményt, 80 százalékuk azonban jogtalanul. Ha elkapják őket, akkor megbírságolják, de általában ez az az utazóközönség, akiken nem tudják behajtani a pótdíjat. Az MVK Zrt. és más közlekedési vállalatok is jelezték már ezt a problémát a MÁK-nak, ígéretet kaptak arra, hogy szigorítják ezen okmány kiadását.

A MÁK regionális irodájánál is érdeklődtünk, milyen eszközük van, hogy a visszaéléseket megszüntessék. Rozgonyiné dr. Susán Angelika, a családtámogatási iroda vezetője elmondta: nem csak az MVK-tól, de az ország minden pontjáról érkezett hozzájuk ilyen jellegű panasz. Jelenleg is ezen dolgoznak, várhatóan egy hónap múlva találnak olyan megoldást, amellyel megszüntethetik ezt a problémát.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában