Helyi közélet

2010.04.09. 13:38

Versmondási rekord Lillafüreden

<p>Miskolc - A lillafüredi Palotaszálló függőkertje megtelt péntek délelőtt azzal a csaknem 750 emberrel, akik a Miskolci Városi Könyvtár által meghirdetett rekordkísérletre érkeztek ki.</p>

A cél az volt, hogy megdöntsék a legnagyobb létszámú közös versmondás rekordját. Mindezt a költészet napja alkalmából, és hol máshol, mint Lillafüreden, ahol a hazai irodalom egyik legszebb szerelmes verse, József Attila Ódája íródott. A rekordkísérlet sikerült, a miskolci középiskolák diákjaihoz többen csatlakoztak, köztük turisták, vagy éppen a Palotaszállóban pihenő vendégek, de sok miskolci is.

A csaknem 10 perces versmondáshoz csodás díszletet biztosított Lillafüred, a vízesés, és a József Attila szobor. Ez utóbbival szemben álltak az iskolások, és mintegy „felmondták” a költőnek a verset.

Sorba rendeződj!

Mielőtt azonban elkezdődött a versemondás, kisebb eligazításra volt szükség. Ezek kevésbé voltak lírai percek, ekkor ugyanis Sebestyén István, a magyarországi rekordok regisztrátora megkérte a jelenlévőket, úgy helyezkedjenek el, hogy megszámlálhatóak legyenek. Neki ugyanis nem volt lehetősége élvezni a szabadtéri versmondás hangzását, mert közben ellenőrizte, hányan mondják az Ódát, és hogy van-e, aki csal, azaz nem szavalja a verset. Hogy volt-e ilyen, nem tudni, de az biztos, pénteken délre új hazai rekord született: a legnagyobb létszámú közös versmondás.

Gácsi Józsefné nyugdíjas, pénteken a rekordkísérlet miatt ment Lillafüredre. Utána elmondta: fantasztikus élmény volt, már maga az is, hogy ennyi ember gyűlt össze a József Attila szobornál. Megtudtuk azt is, hogy unokájával – aki nem Miskolcon él – gyakran ellátogat ide, mert unokájának ez a kedvence.

A fiatalok is örültek, hogy itt lehettek. A Diósgyőri Gimnázium tanulója, Nagy Gergő elmondta: eddig is szerette az Ódát, de a közös versmondás miatt még inkább megfogta a vers. Volt már ennyire szerelmes? Még nem, de fiatal vagyok még ehhez – válaszolta.


Megdőlt a tömeges versmondás rekordja Miskolcon

fuggetlen | 2010.04.09 16:31

Miskolc - Megdőlt a tömeges versmondás rekordja pénteken. Miskolcon egyszerre több mint hétszáz diák szavalta József Attila Óda című versét - amelyet a költő éppen a rekordkísérlet helyén, Lillafüreden írt. A rekordkísérlet a költészet napjához, április 11-éhez, József Attila születésnapjához kapcsolódott.


Több százan szavalják majd az Ódát

eszak | 2010.04.07 14:45

Miskolc - A költészet napja alkalmából Guinnes rekordkísérletre készül a Miskolc Városi Könyvtár.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában