Helyi közélet

2010.04.01. 17:43

"Nincs ok, amiért ne folytatódhatna az építkezés"

<p>Miskolc - Leállt az Avas szálló építése. Nemrégiben portálunknak az épületet birtokló Multicasa Consulting tulajdonos úgy nyilatkozott, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal miatt állnak. Erre reagált a KÖH munkatársa.</p>

Leállt az Avas szálló építése. Nemrégiben az Észak-Magyarországnak az épületet birtokló Multicasa Consulting tulajdonos úgy nyilatkozott, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal miatt állnak: nem ad engedélyt a tetőteret érintő módosításokra, azaz a tetőfedés síkjának, eresz magasságának emelésére. „Ugyanez a hatóság az engedélyt egyszer már megadta, az alapján épült meg a most kifogásolt rész” – fogalmazott Luterán László. Kosdi Attilát, a KÖH Észak-Magyraországi Irodájának munkatársát kérdeztük.

ÉM: - Az Avas szálló esetén a tetőteret érintő módosításokra nem adta meg a hivatal az engedélyt. Miért?

Kosdi Attila: - A műemlék újonnan kialakítandó tetejének meg kell felelnie a műemlékvédelem általános alapelveinek, de Miskolc város Településrendezési Tervének és Helyi Építési Szabályzatának is. E megfelelőséggel kapcsolatban van vita az építtető és az építési hatóság között.

ÉM: - A Multicasa fellebbezést nyújtott be a határozat ellen. Hol tart most ez az ügy?

Kosdi Attila: - A fellebbezést egy tőlünk független, másodfokú hatóság vizsgálja – KÖH Hatósági Iroda – , az ott folyó eljárásról nincs információnk.

ÉM: - A Multicasa Consulting tulajdonosa az Észak-Magyarországnak azt nyilatkozta, hogy az engedély, ami alapján megépítették a tetőtéri módosításokat, öntől származik. Vagyis korábban ugyanazt engedélyezte, amit most vissza kellene a kivitelezőknek bontaniuk. Miért változtatta meg a szakvéleményét?

Kosdi Attila: - A KÖH Észak-magyarországi Irodája adott ki építési engedélyt az épület átalakítására, bővítésére, helyreállítására. Egyes szomszédok ezen engedély ellen fellebbeztek, majd az illetékes minisztériumhoz, ezt követően az ügyészséghez fordultak, így munkánkat teljes felügyeleti figyelem mellett végezzük. Ugyanakkor fontos leszögezni, hogy az építkezés ma nincs leállítva, a vitatott részeken is tovább folyhat az eredeti, engedéllyel rendelkező terveknek megfelelően. Engedélyt a vonatkozó jogszabályok alapján ad ki a hivatal írásban, határozat formájában. Tárgyi ügyben kiadott határozatot nem vontunk vissza.
Az újságban közzétett nyilatkozatra nem kívánunk reagálni, mivel az ügy a kérelmező kezdeményezésére másodfokon van.

ÉM: - Azt mondja: ettől még folytathatják az építkezést. De hogyan, ha a vitatott részeket vissza kellene bontani?

Kosdi Attila: Az épület további emelését a Helyi Építési Szabályzat nem teszi lehetővé, viszont a jogerős terv szerint építkezhetnek. Itt a kérelmező választhat, melyik utat választja, övé a döntés joga. A hivatal csak a hatályos jogszabályok alapján működhet.

ÉM: - Mint építési hatóság, hogyan látják, elkészülhet-e az épület az új (2011. március 31-ei) határidőig?

Kosdi Attila: A hatóságnak nem feladata megítélni, mikor lesz befejezve az épület. Ellenben kötelességünk mindent megtenni az épített örökség védelme érdekében, és vannak olyan jogszabályi lehetőségek, melyek alapján presszionálható a tulajdonos.

Hajdu Mariann



Előzmények, fejlemények

Kosdi Attila nyilatkozata után megkérdeztük Luterán Lászlót, kíván-e reagálni az elmondottakra, de ő nemmel válaszolt. Mint mondta, az ügy fejleményei kapcsán a jövő héten közleményt ad ki.

Emlékeztetőül: A múlt héten a szálló ügyét a miskolci közgyűlés is tárgyalta rendkívüli ülésén, mivel az épületet a korábbi szerződés szerint tavaly december végéig át kellett volna adni. Mivel ez nem történt meg, az önkormányzatnak vételi joga van a félkész szállóra. A közgyűlés úgy határozott, meghosszabbítja az átadás határidejét 2011. március 31-éig, ha a tulajdonos 200 millió forintot óvadékként letesz. Luterán László akkor az Észak-Magyarországnak úgy nyilatkozott, előbb ügyvédjével tanulmányozzák a határozatot, utána döntenek, elfogadják-e. Annyit előljáróban megjegyzett: „a KÖH határozatával szembeni fellebbezési eljárás optimális esetben is hónapokig eltarthat, addig viszont az építkezés nem folytatható. Az épület befejezésének új határidejét szerinte csakis a KÖH engedélyének birtoklása után volna méltányos megállapítani.” Ezzel kapcsolatban sem kívánt még csütörtökön nyilatkozni a tulajdnos.


Avas szálló ügye: "nem áll az alku"
"Nem tudok érdemben nyilatkozni, ismernem kellene hozzá a nyilatkozatot" – így reagált Luterán László, az Avas szállót birtokló Multicasa Consulting tulajdonosa annak kapcsán, hogy a miskolci közgyűlés csütörtökön zárt ülésen döntött az Avas szálló ügyében.


Avas szálló ügye: új átadási határidő
Miskolc - Meghosszabbítaná a miskolci önkormányzat az Avas szálló megépítésének határidejét, derült ki azon a sajtótájékoztatón, amit a miskolci közgyűlés zárt ülése után tartott Mihalecz Péter, Miskolc jegyzője.


Avas szálló: miért áll az építkezés?
Miskolc - Finanszírozási gondok? Ez az egy biztos, hogy nincs az építkezés szüneteltetésének okai között...


Avas szálló: miért áll az építkezés?
Miskolc - Mi lesz az Avas szállóval? Egy jó ideje áll már az építkezés. Miért nem folytatódik? Megépül-e egyáltalán? Luterán Lászlót, az Avas szállót birtokló és újjáépíttető cég, a Multicasa Consulting tulajdonosát kérdeztük.


Hotel Avas: nincs mozgás az építkezésen
Miskolc - 2009 elején kezdték meg a Széchenyi utcán található Avas szálló és Kossuth mozi műemlék épületének átalakítását, felújítását.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában