Helyi közélet

2010.04.21. 09:29

Mélygarázs: itt a lejtő, hol a lejtő?

<p>Miskolc - Legfőképp vízelvezetési problémák miatt néz úgy ki az Európa téri mélygarázs, ahogy kinéz.</p>

Penészes fal, beázás, leváló csempedarabok. Csak néhány probléma azok közül, amivel szembetalálja magát az, aki lemegy az Európa tér alatti mélygarázsba. Aki nem megy le, annak fent is akad látnivaló, főleg esős időben. Ebből a „látnivalóból” a tér mellett épült társasház lakóinak kijut bőven: nagyobb esőnél befolyik a lépcsőházba a víz. A problémát az egyik lakó, Gáti Attila – aki Agora levelezőfórumunk tagja – többször jelezte a garázst üzemeltető Régió Park Miskolc Kft.-nek és Káli Sándor polgármesternek is, valamint a K.V. Kft.-nek is, ami a garázs és a társasház kivitelezője. Gáti Attila tavaly szeptemberben írta első levelét ebben az ügyben, de választ eddig csak Stefán Csabától, a parkoltató cég ügyvezetőigazgatójától kapott. Legutóbbi levelében, ami április 15-i keltezésű, a cég vezetője azt írja: társaságuk felkért egy budapesti, független igazságügyi építészmérnököt, hogy tárja fel a tér és a mélygarázs hibáit, azt, hogy ezekben ki és milyen mértékben felelős, illetve a problémák megoldására is tegyen javaslatot.

Magasabb, mint kellene

Hogy mitől ázhat be a mélygarázs arra egyelőre csak következtetni lehet, többek között azokból a dokumentumokból és fényképekből, amelyeket Gáti Attila gyűjtött össze néhány hónap alatt. Ilyen például egy fénymásolat a tér eredeti tervéről, ezen az Európa tér és a társasház járdája közt nulla a szintkülönbség, azaz egyszinten kellene lennie. A valóság azonban az, hogy az Európa tér 20 centiméterrel emelkedik a járda fölé. Ezért – illetve a csapadékvíz-elvezetési problémák miatt – lehetséges az, hogy nagyobb esőnél a víz befolyik a lépcsőházba. Gáti Attila azt is elmagyarázta, hogy a tér burkolata alatti homokágyba is beszivárog a víz, és valószínű emiatt ázik be a mélygarázs is.

Egyik, a Régió Park vezetőjéhez írt levelében így fogalmaz: az elégtelen csapadékvíz-elvezetés miatt a térről olyan mennyiségben folyik a járdánkra víz, hogy az utat talál a lépcsőházba, lefolyik a garázsunkba és a liftaknába, olykor üzemképtelenné téve a felvonót. (...)vélhetően a mélygarázs magasabbra sikeredett a kelleténél, tehát a kivitelező gyaníthatóan eltért a tervektől.”

Hosszú a hibalista

Hogy mi is történt valójában, most, a független igazságügyi építész segítségével talán kiderül. Ezt reméli Stefán Csaba is, aki elmondta lapunknak: természetesen ők is észlelték a hibákat, és ezt azonnal jelezték is a kivitelezőnek, aki megtett ugyan mindent, de csak csökkentette a bajt, a hibákat nem sikerült elhárítania. Ezért kérték fel a független építészmérnököt, aki helyszíni szemlét is tartott, illetve a parkoltatócég egy hibalistát is átadott neki. Stefán Csaba felsorolt néhányat a problémák közül: beázás, a parkoló lejtőjének fűtése, térburkolati hiba, vízelvezetés.

A mélygarázsnak, mintahogy a térnek is volt műszaki átadása, akkor nem lehetett látni ezeket a hibákat? „Eleinte nem jelentkeztek ezek a problémák, de mikor először tapasztaltuk, azonnal jeleztük a kivitelezőnek” – válaszolta az ügyvezetőigazgató.

Forrás: Észak-Magyarország

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában