Helyi közélet

2010.04.17. 14:04

Ezer veszély leselkedik az interneten

<p>Miskolc - Tizenhárom éves lányomnak egyetlen kedvenc időtöltése van, a számítógépezés. Hiába mondjuk neki, hogy naponta egy óránál többet nem szabad gépezni, nem törődik vele. Irtózatos hisztit csap, ha mégis a szobájába küldöm. Naponta 5-6 órát is képes a neten szörfözni és csevegni – meséli az Észak-Magyarországnak Garai Zoltán édesapa. És valószínű, hogy problémájával nincs egyedül.</p>

Veszélynek kitéve

A gyermekek a számítógépezés közben éppen akkora veszélynek lehetnek kitéve, mintha az utcán sétálnának. A Nemzetközi Távközlési Egyesület által készített tanulmány szerint miközben az internet a fiatalok ismereteit és szociális kapcsolatait is bővítheti, a világhálót használó gyerekek az anorexiát vagy az erőszakot népszerűsítő és pornográf oldalakra is eljuthatnak, amitől meg kell óvni őket. A tanulmány szerzői felhívják a figyelmet arra, hogy körülbelül hétszázötvenezer pedofil kereshet kapcsolatot a fiatalkorúakkal az interneten keresztül. A távközlési egyesület legjobb védekezésnek azt tartja, ha a fiatalok megismerik és felismerik az internet veszélyeit.

– Az iskolában még véletlenül sem tévedhetnek a gyerekek felnőttoldalakra – hangsúlyozta Balajtiné Szinyei Tünde, a Szilágyi Dezső Általános Iskola igazgatója –, az informatikusunk ugyanis kódolta az ilyen oldalakat. Mi pedagógusok azt tapasztaljuk, hogy legtöbb szülő odafigyel arra, gyermeke mivel foglalkozik az interneten, és hogy túl sokat ne töltsön a gép előtt, de diákjaink elejtett mondataiból azt is tudjuk, hogy van, aki még éjfélkor is a számítógép előtt ül, és barátaival cseveg.

Beállíthatjuk mi is

Pedig a megoldás nem túl bonyolult, otthon bárki beállíthatja számítógépén, hogy az milyen tartalmú weblapokat engedélyezzen megnézni. Nekünk Czakó József rendszergazda segített ebben. Keressük meg az Internet Explorer Eszközök menüpontját. Ezen belül válasszuk az Internetbeállítások gombot, majd a Tartalom gombra kattintsuk, ezután válasszuk az Engedélyezést. Itt egy csuszkával be tudjuk állítani, hogy mennyire legyen szigorú a tiltás. Beírhatjuk azoknak az oldalaknak a címét is, melyeket engedélyezünk és azokat is, melyeket tiltunk, majd az egészet jelszóval védhetjük le. A rendszergazda szerint azonban az a legnagyobb probléma, hogy manapság a gyerekek sokkal jobban értenek a számítógéphez, mint a szülők. Így azt tanácsolja, hogy akinek problémát okoz a beállítás, keressen egy számítógéphez jól értő ismerőst.



Biztonságos Böngésző

A gyermekeknek a digitális világ veszélyei elleni védelmére Gyermekbarát Internet Chartát alapítottak tanárok, pszichológusok, informatikai és gyermekvédelmi szakemberek, valamint a rendőrség részvételével; az újonnan létrehozott mozgalmat nemrég indították el Budapesten. A nyitó konferencián mutatták be Biztonságos Böngészés Programot, ami Magyarországon kifejlesztett és ingyenesen elérhető szűrőprogram. A számítógépekre feltelepítve megóvhatja a gyerekeket az internet veszélyes tartalmától és a pedofilokkal való online-beszélgetésektől. Az adatbázisba rendezett 300, a szülők által is beállítható szó alapján a szoftver képes arra, hogy a veszélyt észlelve azonnal megszüntesse a kapcsolatot a beszélgetők között, képeket és tartalmakat tiltson le, hangzott el a bemutatón. A program letölthető a http://biztonsagosbongeszes.org/szuloknek.php oldalon. (Nekünk nem sikerült.)


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában