Helyi közélet

2010.04.01. 07:51

Elkezdik tervezni a Szinva kibontását

<p>Miskolc - Hét közbeszerzési eljárást írt ki a város, az IVS második üteméről van szó.</p>

A napokban kezdi tervezni a nyertes pályázó – többek között – a belvárosi rehabilitáció egyik leglátványosabb elemét, a Szinva kibontását, a munkálatok 2011. tavaszán kezdődhetnek el, tudtuk meg Kéri Zoltántól, a Miskolci Városfejlesztési Kft. műszaki menedzserétől. A projekt egy azok közül, amelyben országos ternderpályázat eredményeként a napokban hirdetett nyertest a miskolci önkormányzat. Az IVS második üteméről van szó, azaz a belvárosi rehabilitáció továbbfolytatásáról. A kft. hét közbeszerzési eljárást írt ki, ebből egy a fent említett „téregyüttesé.” Külön eljárást írtak ki a Széchenyi utca rekonstrukciójára, a Rákóczi utcára, a Kossuth-tömbre, az Avasi utak felújítására, az Avastető fejlesztésére. Igaz, nem mindegyikben tudtak nyertest hirdetni, van köztük több is, amely sikertelenül zárult, és meg kell ismételni. A fenti eljárás győztese a Studió Kft. (Részletek a keretes írásunkban olvashatók.) Győztest hirdettek az Avastetői tenderben is, ezt a budapesti Ybl tervező iroda nyerte.

Teljes burkolatcsere

– Feladatuk egyrészt a kilátó felújítása, egy családi, kulturális és pihenőpark-, valamint kertészeti munkák megtervezése – mondta Kéri Zoltán. Az Avas kilátó előtti buszforduló kiépítését is külön pályáztatták, erre a budapesti Specialterv Kft. kapott megbízást.

Nincs nyertes a Széchenyi utca rekonstrukciójára, itt a villamosprojekt utáni teljes burkolacsere megtervezése, az utcabútorok, az energiatakarékos közvilágítás tervei valamint kertészeti elemek lenne a feladat. A Kossuth-tömb tender a Patak utcánál az ÉMÁSZ irodaház és az önkormányzat pedagógiai szakszolgálata közötti épület elbontása után kialakuló tér megtervezését pályáztatja meg, ez a közbeszerzési eljárás is sikertelen lett.

– Az IVS második üteme az elsőre épül, aminek több projektje zajlik még – mondta Kéri Zoltán. – Mint például a Dayka Gábor út négysávossá szélesítése, vagy a Szent István tér alá épülő mélygarázsé, ez utóbbi munkálatai hamarosan elkezdődnek.

A most kihirdetett nyerteseknek egyébként viszonylag kevés idejük van a tervek elkészítésére. A szerződés aláírása után nyolc napon belül kell ekészíteniük a vázlatterveket (hármat), hogy melyiket kell közülük kidolgozni, arról a polgármesteri hivatal szakembere dönt. A kiviteli tervek elkészítésére ezek után egyetlen hónapja lesz a tervezőknek.

 A nyertes tervező

A teljes Szent István téri „téregyüttes” kialakítására (Bartók tér rekonstrukciója, a Szinva kibontása, Szinva parti sétány építése, zöldterületek rekonstrukciója) országos tenderpályázat eredményeképpen a napokban hirdetett nyertest az Miskolci Városfejlesztési Kft., mégpedig a Pirity Attila vezette miskolci Studió Kft. személyében.

– Örülünk a sikernek, hiszen sokat dolgoztunk már ezen a területen – mondta Pirity Attila. (Annak idején ők voltak az egyik nyertesei a Szent István térre kiírt ötletpályázatnak.) Bár most kiderült, nem ugyanazt a területet kell megtervezniük, hanem a Szinva és az Avas közti részt. A patak kibontását, a most épülő négysávos út bekötösét, valamint a zöldterületet. Bizonytalansági tényező, hogy a közeljövőben nem épül meg a térfalként tervezett szálloda.

Pirity Attila még megjegyezte, valójában azt a területet tervezi most, ahová – biztos sokan emlékeznek a vitákra – a korábbi hírek szerint plazát akart építeni a város.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában