Helyi közélet

2010.03.19. 08:28

Választás 2010 | Ma még lehet kopogtatni

<p>Budapest - A Fidesz-KDNP, az MSZP és a Jobbik tudott csak eddig mind a 176 egyéni választókerületben jelöltet állítani.</p>

Csütörtök reggelig 17 jelölőszervezet (esetenként két vagy három párt együtt) összesen 646 jelöltjét, valamint 12 független képviselőjelöltet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok az Országos Választási Iroda (OVI) nyilvántartása szerint. Az OVI internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerint két nappal a határidő előtt 725 jelölt adta le ajánlószelvényeit az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságoknak, a 176 testület ebből 658 jelölt ajánlását már ellenőrizte és őket nyilvántartásba vette hivatalos jelöltként. A pártok közül eddig a Jobbik, az MSZP és a Fidesz-KDNP tudott mind a 176 egyéni választókerületben jelöltet állítani. Az MDF-nek 38, a Lehet Más a Politikának (LMP) 32, nyilvántartásba vett jelöltje van. A pártok jelöltjei mellett 12 független is megméreti magát a csütörtök reggeli adatok szerint. Országos listát tegnapig az MSZP állított.

A három megyében

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 13 választókerületében eddig 65 egyéni jelöltet vettek nyilvántartásba és 4 területi listát állítottak a pártok, a Jobbik, az MSZP, az MDF és Munkáspárt.

Hajdú-Bihar megye 9 választókerületében 38 jelöltek vettek nyilvántartásba, és két területi listát állítottak a pártok, az MSZP és a Fidesz-KDNP.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 10 választókerületében 50 jelöltet vettek nyilvántartásba, és 3 területi listát állítottak a pártok, a Jobbik, az MSZP és a Fidesz-KDNP. A pártok még ma délutánig gyűjthetik az ajánlószelvényeket.

Rekordmennyiség

Az idei ajánlószelvény-gyűjtésről kérdeztük Böszörményi Nagy Gergely, a Nézőpont Intézet elemzője véleményét, aki elmondta: a Fidesz rekordmennyiségű cédulát gyűjtött, a Jobbik pedig parlamenten kívüli erőként is gyorsan összeszedte a szelvényeket. E két tény önmagában cáfolja azt a vélekedést, mely szerint a pártoknak idén különösen nehéz dolguk lett volna a kopogtatócédulákkal. A nagyobb, kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező pártok gyorsabban haladnak a szelvények begyűjtésével, különösen a nagyvárosokban. Ez megnehezíti a kisebb pártok dolgát, akik mire eljutnak a választókhoz, sokszor már csak hűlt helyét találják a céduláknak, emelte ki az elemző, hozzátéve: a korábbi szavazásokon azonban ez sem akadályozta meg az alulról induló kezdeményezéseket, számos kispárt jutott már el a választási rajtvonalig.

ÉM-HE 

Pártok tapasztalatai

Fidesz

Nagyon jó tapasztalataink vannak az ajánlószelvény-gyűjtés heteiről. Sikerült minden választókerületben megszerezni a szükséges cédulát, sőt sokkal többet is. A változtatni akarást érezzük a hozzánk áramló szelvények mennyiségéből. A gyűjtés mi személyes kampányként fogtuk föl. Visszaélésekről is tudomást szereztünk. Voltak olyan cédulagyűjtők, akik a Fidesz nevében gyűjtöttek. Több büntetőfeljelentést is tettünk ebben az ügyben – jelezte Répássy Róbert országgyűlési képviselő.


Jobbik

Nagyon egyszerűen összejött jelöltjeinknek a kellő mennyiségű ajánlószelvény. Talán Budapest belvárosi kerületei voltak gyengébbek, de ott is összegyűltek a cédulák. Voltak azonban olyan választókerületek is, ahol gyűjtenünk sem kellett, mert az emberek maguk vitték be a szelvényt a helyi irodába vagy a standokhoz. A Jobbik nagyon vigyázott, hogy semmiféle törvénytelenség ne árnyékolja be a cédulagyűjtés időszakát – jelezte Fehér Zsolt irodavezető.


MDF

Az MDF még most is gyűjti a szelvényeket, tehát végleges adat egyelőre nincs. Felhívásunk után áradni kezdtek a cédulák, a telefonok a központba és a kijelölt helyekre. A cédulagyűjtés nehezen ment, ahogy ezt jeleztük is. Az emberek bizalmatlanok, sokan azért nem adják át a cédulájukat, hogy ne váljon nyilvánossá pártválasztásuk. Önkormányzati dolgozók sok helyen nem merik másnak adni ajánlásukat, mint az önkormányzatot vezető pártnak – árulta el tapasztalatait Pusztai Erzsébet, az MDF képviselőjelöltje.


MSZP

Kedvezőbb tapasztalatokat szereztünk az ajánlószelvény-gyűjtés hetei alatt, mint amire számítottunk. Úgy tűnik, az emberek a közvélemény-kutatóknak nem szívesen mondják meg, hogy a szocialistákra szavaznának, de a párt aktivistáinak mégis szívesen odaadták az ajánlószelvényüket. Semmi nehézséget nem okozott a gyűjtés, már hetekkel ezelőtt leadta mind a 176 egyéni jelöltünk a kellő mennyiségű kopogtatócédulát – mondta lapunknak Budai Bernadett pártszóvivő.


LMP

A kopogtatócédulákat ma is gyűjtjük. Még több tucat körzetben tudjuk majd leadni a megfelelő számú szelvényt. A megyei listák is készen lesznek. A nagyvárosokban nehéz volt gyűjteni, mert a nagypártok „lerabolták” ezeket a területeket, de kisebb falvakban, községekben az emberek szívesen adták nekünk az ajánlószelvényüket, sőt több helyen maguk is segítettek gyűjteni. Az északkelet-magyarországi megyék biztos bázisaink – mondta lapunknak Érsek-Obádovics Nándor mozgósítási koordinátor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában