Helyi közélet

2010.03.18. 17:28

Otthon, keserű otthon

<p>Tiszaújváros, Kesznyéten – Szoboszlai Barnabás két év után először járt kesznyéteni házában a halálos áramütéssel végződő tragédia óta.</p>

Hol van még az a nyári, triatlonos nyüzsi Tiszaújvárosból? Ott, ahol hétköznapi az idill csütörtökön délelőtt. A polgármesteri hivatal szomszédságában egy idősebb úr napfürdőzik. Mögötte „barátság fák”.

Negyed 11 magasságában leparkol Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt elnöke és Szoboszlai Barnabás miniszterelnök- és a 12. számú választókörzet országgyűlési képviselő-jelöltje. Barna bácsi kezében egy "Nokiás" doboz; rajta felirat: „korrupciómentes Magyarországot!” A kis finn tárolóban lapulnak a kopogtatócédulák. „Olyan ezer van.” - mondja. „Nagyon jól esik, hogy az ország minden részéből küldték! Köszönöm nekik ezúton is!

Több, mint 750

A helyi választási iroda munkatársai valamivel később az ÖP két emberével megejtik a papírmunkát, majd jöhet a számolgatás. 827 darab kopogtató jó első ránézésre, ám arról, hogy végül mennyi az annyi, majd pénteken dönt a választási bizottság.

Az ország minden részéből kapott Barna bácsi jelölést, ám nyilván a törvények szerint Szegedről nem jelölhetik. Azonban ez jelzésértékű. Jelzésértékű, hogy ennyien kiállnak mellette!” - mondja Szepessy Zsolt.

Elbúcsúzik az ÖP miniszterelnök-jelöltje az újvárosi hivataltól, de a neheze talán még csak most jön. Hazamehet két év után Kesznyétenbe.

„Itt éltünk”

Kesznyéten. Ahogy az egyik bolt felé kanyarodunk, néni integet a lehúzott ablakú autónak, Barna bácsinak. Sokan felismerik. Néhány utcával később már a porták elé is kijönnek, amikor Szoboszlai Barnabás kesznyéteni házának kapuja előtt megáll. Az öreg nyugodt, jól leplezi érzelmeit, de a szemén látszik, hogy oda megy haza, ami már soha nem lesz az otthona. A zárral van egy kis zűr, Szepessy elnök úr is besegít, de bemegyünk. A porta rendben van. Nem csoda, hiszen Szoboszlai Barna családja rendben tartja azt.

Itt éltünk; ebben a szobában aludtunk, itt ettünk!” - mutat körbe a kis öreg büszkén. „Hogy mióta laktam itt? 1941-től...

Haza, Monokra

Kimegyünk hátra. Először egy kis fáskamraszerűségbe, fészerbe. Mindent megmutat Barna bácsi, miközben már panaszkodik, hogy hiányzik neki a munka. A kert, a gyümölcs, a zöldség.

Ott volt az uborkás” - mutat hátra, a kertvégébe. Csak elképzeljük az árammal körbekerített kis uborkást, meg azt a szerencsétlen éjszakát, amikor egy ember meghalt itt, és ketten megsérültek a hívatlan látogatók közül.

Átjön még a szomszédasszony, meg egy férfi, aki „keresztnek” hívja Barna bácsit. De, amikor egy arra kerékpározó megtudja, hogy itthon van öreg, ő is bemegy hozzá a házhoz.

Majdnem húsz évig együtt dolgoztunk a téeszben. Jó ember!” - szól vissza.

Még mindig Kesznyéten. A helyi kocsma. Barna bácsi meghív minket egy kávéra.

Eladó a ház, nem fogunk már visszajönni...” - mondja, de hiába keresem a szemében azt a bizonyos „jelet”, nem lelem.

Az öreg otthonra lelt Monokon. Ahová már menne. Menne nagyon a kertjébe.

(Juhász-Léhi István)


Szoboszlai Barnabás leadta az ajánlószelvényeit | Választás 2010

boon | 2010.03.18 12:32

Tiszaújváros - Szoboszlai Barna az Összefogás Párt Borsod-Abaúj-Zemplén Megye 12-es választókerület képviselőjelöltje összegyűjtötte a 2010-es országgyűlési választásokon való induláshoz szükséges ajánlószelvényeket.


Választás 2010 | Az Összefogás Párt sajtóközleménye

boon | 2010.03.17 20:25

Monok, Tiszaújváros - Szoboszlai Barna az Összefogás Párt Borsod-Abaúj-Zemplén Megye 12-es választókerület képviselőjelöltje összegyűjtötte a 2010-es országgyűlési választásokon való induláshoz szükséges ajánlószelvényeket, melyet csütörtökön – 2010. március 18-án - személyes visz el a Tiszaújvárosi Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Irodába leadni.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában