Helyi közélet

2010.03.24. 17:37

Még tart a kórházi járvány

<p>Miskolc - Optimistán ítélte meg a helyzetet a múlt héten a Misek Kft. orvosigazgatója: két osztályukon még tart a járvány.</p>

Bár a Misek Kft. orvosigazgatója, dr. Bássler Beáta azt remélte a múlt héten, hogy e héten lezárul a miskolci városi kórház diósgyőri telephelyén lévő belgyógyászati osztályon illetve a Csabai kapui székhelyen működő tüdőgyógyászati osztályon zajló vírusos, hányással, hasmenéssel járó járvány, most kiderült, optimistán ítélte meg a helyzetet.

Korai volna még összesíteni

Elmondta, a kórházhigiénés szolgálat március 16-án értesült arról, hogy az említett osztályokon hányással, hasmenéssel járó megbetegedéseket észleltek, s hasmenéses tüneteket még most szerdán is észleltek a bentfekvő betegek körében. Így a járvány összegzése, lezárása nem történhetett meg. Az említett osztályokon továbbra is érvényben van a látogatási tilalom.

– Pontosan az korábbiak alapján nem szeretném elhamarkodottan megbecsülni a járvány lezárásának időpontját – mondta a főorvos, akitől megtudtuk, az efféle járványok lezárása akkor történhet meg, ha az utolsó tünetes naptól legkevesebb 3 tünetmentes nap telt el.

Egy ellen, s csak féléves korig

kórházhigiénikus főorvost arról is kérdeztük, miért épp ilyentájt jelentkeznek tömegével az ehhez hasonló megbetegedések, hiszen ismert, az ország több kórházában egy időben is felütötte a fejét.

– Az fertőző megbetegedések közül többnek ismerjük szezonális ingadozását. Ezek közül jellemzően az enterális tüneteket okozó vírusfertőzések kora tavasszal, illetve ősszel mutatnak halmozódásokat. Igaz ugyan, hogy a rota vírus által okozott hasmenés ellen rendelkezünk védőoltással, amely szájon át bevehető formában áll rendelkezésre, azonban ez a vakcina fiatal csecsemő korban alkalmazandó. Három alkalommal kell bevenni, ennek a csecsemő fél éves koráig meg kell történnie. A többi virális gastroenteritis (vírus okozta hányásos, hasmenéses megbetegedés) okozója ellen védőoltás nem áll rendelkezésre.

Dr. Bassler Beáta ígérete szerint további tájékoztatásra a járvány lezárulta után számíthatunk.



A betegségről

A betegség terjedése mind székletszórással, mind cseppecskefertőzéssel (hányás) történhet. Ellenük a védekezés ily módon a betegek elkülönítéséből, a higiénés rendszabályok szigorú betartásából (wc-használat után, étkezések előtt és után, betegellátás előtt és után kézmosás, kézfertőtlenítés), és a betegellátó intézményekben az egyéni védőfelszerelés (szájmaszk, gumikesztyű, védőköpeny) használatából áll. A betegség általában néhány napos hasi diszkomfort érzés, hőemelkedés esetleg láz, hányás, hasmenés tüneteivel jelentkezik, amelyek egészséges immunrendszerű személyek esetében 3-4 napig tartanak. A csökkent immunkészségű személyek esetében (nagyon fiatal, vagy nagyon idős életkor, krónikus alapbetegség, esetlegesen rosszindulatú megbetegedés) a tünetek súlyosabbak lehetnek.



Húsvéti "ajándék" a Miseknél

eszak | 2010.03.24 16:58

Miskolc - A közelgő ünnep miatt a szokásos utalási rend alapján a városi kórház dolgozói csak pár nap csúszással vehetnék fel bérüket. Azonban az ügyvezető igazgató intézkedett...


Miért kell körbemenni az ügyeletre?

eszak | 2010.03.24 15:44

Miskolc - Az Észak-Magyarország előfizetőjének kérdésére jártuk körül: miért kell egy ideje kerülniük a miskolci felnőtt orvosi ügyeletre igyekvőknek hétvégén.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában