Helyi közélet

2010.03.24. 11:02

Karácsonyi koncert a Zenepalotában?

<p>Miskolc - A mondat végén még kérdőjel, bár az építőcég részéről ígéretként hangzott: karácsonykor már koncertezhetnek az épületben.</p>

Ez a mondat hangzott el szerdán, mikor a Miskolci Egyetem részéről dr. Patkó Gyula rektor és dr. Mang Béla rektorhelyettes, valamint Káli Sándor polgármester bejárta az épületet, hogy megtekintsék a most zajló építkezést. Egyelőre pallókon lehet csak közlekedni, a falak vakolatlanok, de a régi ablakok, a megmaradt plafonrészek a régi hangulatot idézik. Év végére azonban megújul az épület, legalábbis ezt ígéri Barta Péter, az Imola Hunép konzorcium képviselője, aki a belső- és külső munkálatokról beszélt a szerdai bejáráson.

Tavaly szeptemberben kezdődött a műszaki munka, jelenleg ennek a készültsége 30 százalékos – tudtuk meg. Amit most látunk – mondta a szerdai bejáráson – az a szerkezeti jellegű beavatkozás. Ilyen például a belső térfalak kialakítása, a nyílászárók cseréje, az épület villamossági fejlesztése. A Zenepalota új fűtési-, szellőzőrendszert kap, lift lesz benne és a számítógépes hálózat kiépítése is folyamatban van. Októberre befejeződhetnek a munkák – folytatta – ezután következik a használatbavételi eljárás, ami novemberre, decemberre befejeződhet. A szerződés szerint 2011. január 1-ig az egyetem számára használható állapotba kell kerülnie az épületnek.

Van, ami marad

Barta Péter beszélt arról is, hogy a régi helyiségek közül a Bartók-terem, a főbejárat és az aula megmarad, ezen kívül jelentős átalakítások lesznek. Ami újdonság, hogy a belső udvart is lefedik, ezzel is nő a belsőtér kihasználtsága – tette hozzá. Mint mondta: az épületet nagyon rossz állapotban vették át, helyenként életveszélyes volt. Főleg a külső homlokzat, a járda felöli rész, amelyet most elzártak a gyalogosforgalomtól. Ezt már korábban meg kellett volna tenni – ezt már arra fel mondta Barta Tamás, hogy megkérdeztük, miért is kellett azon a forgalmas területen a járdát teljes egészében lezárni. A kérdés Agora-levelezőfórumunkon merült fel. Az építési konzorcium képviselőjének válasza pedig az volt: biztonsági okokból, mivel az állványról bármi lepereghet. Körülbelül három hónapig lesz lezárva az a járdaszakasz.

860 milliós beruházás

Dr. Patkó Gyula rektor elmondta: ez egy 860 millió forintos beruházás, aminek köszönhetően januártól 300 diák tanulhat az intézményben. Megtudtuk: az épület 1928-ban épült, akkor közadakozásból jöhetett létre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában