Helyi közélet

2010.03.08. 09:12

Hová tűnt az erdő Lyukóbányánál?

<p>Lyukóbánya - Olvasónk elhűlve tapasztalta: ahol korábban fák álltak, ma csak pucér domboldal magasodik.</p>

„Kazincbarcikáról hazafelé jövet, úgy gondoltam kikapcsolódásként útvonalat változtatok és Parasznya felé vettem az irányt. Bár ne tettem volna!”, kezdte elkeseredett hangú levelét lapunk közéleti levelezőfórumán, az Agorán egyik állandó levelezőtársunk, Kovács István, majd elmesélte: Lyukóbánya felé, ahol korábban sűrű erdő volt, ma „tarra van vágva az egész domboldal. Levelezőtársunk azért látott fát is: lovaskocsin, taligán – zavartalanul szállították a főúton a valószínűleg a Lyukóvölgyben lakó láncfűrészes emberek...

Magánerdő

Rencsiné Ágh Márta, az Északerdő Zrt. sajtószóvivője munkatársunknak elmondta, az adott területen magánerdő található, nem az ő kezelésükben van, így arról, hogy mi lett a fák sorsa, nem mondhat semmit.

A B.-A.-Z. megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatóságának vezetője, Csomós János igazgató azonban elmondta munkatársunknak: az adott területen tervszerű gazdálkodás folyik, tehát nem arról van szó, hogy ismét elloptak volna egy komplett erdőt. A tulajdonos felújítóvágást végzett az erdejében, ami tulajdonképpen annyit tesz, hogy a koros fákat kitermelték, így a helyükön, az általuk elhullajtott makkokból kihajtott fácskák indulhatnak növekedésnek. „Van ott erdő, csak még nem látszik”, mondta Csomós János, majd hozzátette: a felújítóvágás bevett művelési módszer az erdőgazdálkodásban.

ÉM/SZP

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában