Helyi közélet

2010.02.20. 21:02

Több mint százezer ember a Kocsonyafesztiválon

<p>Pincérek, ha igyekeznek; Hajrá Diósgyőr!; Ha nem is bibliai, de békaeső - avagy mi történt a Kocsonyafesztiválon szombaton?</p>

Pincérek, ha igyekeznek

Pincérfutóversenyen mérhették össze sebességüket Miskolc felszolgálói.
Biztosan ismerős a klasszikus vicc:
– Főúr, mit tud ajánlani ebédre?
Mire a pincér: – Próbálta már a csigát?
– Igen, tegnap ő szolgált ki.
Nos, a fenti vicc elveszítené a poénját, ha minden felszolgáló olyan tempóban igyekezne vendégei kívánságait teljesíteni, mint ahogy megtették a Kocsonyafesztivál történelmében első ízben megrendezett pincér futóverseny résztvevői a Villanyrendőrnél felállított nagyszínpad és a színház közötti versenytávot.

A főleg a Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskola és Szakiskola „idősebb” – fiú és lány – diákjai közül kikerült, négy fős mezőnyökben induló fiatal „csárlingerek” feladata ugyanis az volt, hogy teljes munkaruhában a lehető leggyorsabban és a legkevesebb „veszteség” árán tálcán szállítsanak el egy-egy bögre forralt bort – fiatalkorúak teát – a színpad előtti starthelyről a színházig; ott forduló következett, majd tempósan visszarobogtak a kiindulási pontra. Nem csak az időt, de a szállított folyadékból hiányzó mennyiséget is mérték, majd miután ezt időre váltották – egy centiliter =1 másodperc – kialakult az objektív végeredmény. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Miskolci Régiója szervezte verseny számos szórakozni vágyót és drukkert vonzott.

Tánchétvége egy kis extrával

A pénteken este a Játékszínben hat órakor elkezdődött huszonnégy órás tánchétvége szombaton este a Győri Balett Tóth Ilona emlékére ’56 című produkciójával zárult, amivel a forradalom hőse előtt tisztelegtek. A fennállásának harminc éves évfordulóját ünneplő tánctársulat ezen kívül is izgalmas előadásokat hozott a Kocsonyafesztiválra: pénteken bemutatták Schubert egyik legnagyobb alkotását A halál és a lánykát Robert North koreográfiája alapján, majd a Rolling Stones zenéje és az ördög színeibe öltözött, vérvörös ingben és fekete nadrágban megjelenő férfi gátlástalan csábítása töltötte meg a színházat a Christopher Bruce mozgásvilágát tükröző Kakas című előadással.

Ha nem is bibliai, de békaeső

A miskolci Kocsonyafesztivál kabalaállata a béka, nem csoda, hogy a fesztivállátogatók lépten-nyomon e kétéltűbe botlottak. Volt mézeskalács béka, zsebes béka, ágyúból kilőtt béka, jégbéka, kapható volt békasapka, s kabalabékák minden mennyiségben és anyagból – a gyerekek számára a legkedvesebb mégis az égből pottyant béka volt. A járókelők és a fesztivál látogatói szombaton gyakorlatilag bármikor számíthattak rá, hogy a szervezők többször is békaesővel köszöntik őket, és a helikopterről kiszórt békafigurák valamelyike éppen az ő nyakukban landol.

Hajrá Diósgyőr!

Komoly érdeklődés mutatkozott a Club Miskolc 100 éves DVTK-hoz kapcsolódó rendezvényei iránt is. A labda, a csapat és az értük való szurkolás megszállottjai vetélkedőkön mutathatták meg, mit tudnak, miközben hol a Diósgyőri Aranycsapat, hol más legendás játékosok jelentek meg. A dekázóversenyen indulók között volt olyan, aki órákon át képes lett volna a levegőben tartani a labdát, míg mások már a dekázást követő ordítóversenyre edzettek – később ők is megmutathatták, hány decibelnyi „hajrá Diósgyőr” megszólaltatására alkalmas torokkal áldotta meg őket a diósgyőriek istene, ám aki inkább a csapattal kapcsolatos elméleti kérdéseket részesítette előnyben, a DVTK-kvízben tehette próbára tudását. Népszerű volt még az élőszobor verseny is, ahol szurkolói pózokból „nyílt kiállítás”.

Még nem késő

A fesztivál vasárnapi programjai délelőtt 10 órakor kezdődnek, majd tartanak egészen estig. Lássunk egy kis ízelítőt! A Művészetek Házában – ahogy a fesztivál minden napján – vasárnap is S.P.I.C. Játékház várja a legfiatalabbakat, ahol minden mennyiségben játszhatnak különböző békás játékokkal. A szervezők ismert társas- és ügyességi játékokat „hangoltak békára”: lesz malomjáték, kugli, célbadobó, céllövölde, ötödölő, kirakó, békaland, dominó és egyéb logikai játékok.
A Művészetek Háza előtti téren katalán egyensúlyozó szobrokkal várják a kíváncsi közönséget. A Guixot de 8 nevű társulat ócskaságból – csövekből, keretekből, golyóbisokból, biciklivázból vagy éppen ajtókilincsből – készült utcai játékok bemutatásával járja a világot, a Kocsonyafesztivál idején Miskolcon is bemutatják különleges „tárlatukat”.

Miskolc középiskolásai is kiveszik a részüket a fesztiválból. A teljesség igénye nélkül érdemes megemlíteni a Karacs Teréz Középiskolai Leánykollégium diákjainak Időutazás, a Martin János Szakképző iskola Túl a szivárványon, a Szemere Bertalan Szakközépiskola tánctagozatos diákjai pedig a Polka és csárdás című műsorát.

Persze „profi” fellépők is bőven akadnak a vasárnapi programban: Zenés Tyúkszínház címmel Dolák-Saly Róbert és Pethő Zsolt áll színpadra, de Szóka Júlia operettprimadonna vagy a Romungro Fiúk műsorát is megtekinthetik az arra kíváncsiak. Lesz Niczky Band koncert, felhangzanak magyar nóták és bordalok, kabarétréfák, ízelítőt kapunk a századforduló táncaiból, de a nosztalgiára vágyók is megkapják, ami nekik jár: Csepregi Éva és Végvári Ádám ad elő régi dalaiból egy csokorra valót. A keményebb műfaj kedvelőinek jön Charlie, de lesz Monkey Ranch koncert és a Miskolci Illés Emlékzenekar is játszik pár „korabeli” nótát. „Sötétedéskor” – este hat – a ZaFire Zsonglőr és Tűzzsonglőr csoport bemutatója következik, aztán héttől a Budapest Klezmer Band hangversenyét érdemes meghallgatni a színházban.

PROGRAMFÜZET! A teljes három napos program és minden egyéb információ letölthető innen >>>

Így mulattunk - Kocsonyafesztivál szombati napja képekben!
A Kocsonyafesztivál pénteki napja képekben
Forgalmi rend változás a Kocsonyafesztivál idején

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában