Helyi közélet

2010.02.06. 12:44

Szmogriadó lehet a hétvégén

<p>Miskolc - Legfeljebb figyelmeztetéssel és kéréssel járhat, ha elrendelik Miskolcon a szmogriadót.</p>

Az Észak-Magyarország lapzártájakor még nem lehetett tudni, hogy akárcsak csütörtökön, a pénteken mért értékek is meghaladták-e a riasztási küszöbértéket. Mert ha igen, az esetben a miskolci önkormányzat elrendeli a riasztási fokozatot. Minthogy az adatok értékelése azt mutatja, hogy a szálló por értéke főként a késői órákban növekszik meg (délután 3-tól este 10-11-ig), méghozzá a Búza téri és a Lavotta úti monitor állomáson hasonló értékeket mutat, ebből arra lehet következtetni, hogy az ok egyértelműen a fűtésben keresendő, tudtuk meg Uramné Lantai Katalintól, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség osztályvezetőjétől. Az is tudott, hogy a két jelentős porkibocsátónak számító helyi üzem közül jelenleg egyik sem működik (a DAM jó ideje nem üzemel, a Holcim nagyjavítás miatt leállt), így szmogriadó esetén az önkormányzat „szmog intéző bizottsága” által javasolt intézkedés abban merülhet ki, hogy felszólítják a város lakóit: különösen akik érzékenyek rá (légzőszervi betegségben szenvedők, az idősek és a gyermekek), lehetőleg maradjanak otthon ezekben a napokban, illetve felkérhetik mindazokat, akiknek lehetőségük van rá, álljanak át gázfűtésre. – Tiltásra mínusz tíz fokban nincs lehetőség – tette hozzá az osztályvezető.

A riasztási küszöbérték a szállópor esetében 100 mikrogramm köbméterenként 24 órás átlagban. A tájékoztatási és riasztási fokozat elrendelése az önkormányzat rendelete szerint akkor jöhet szóba, ha két egymást követő napon küszöb fölötti a napi átlagérték és a Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint az időjárásban nem várható javulás.


Szmogriadó lehet a hétvégén Miskolcon

boon | 2010.02.05 17:51

Miskolc - Ha pénteken mért értékek is meghaladják a riasztási küszöbértékeket, abban az esetben riasztási fokozat bejelentésére és az annak megfelelő intézkedések elrendelésére kerül sor Miskolcon.


Hidegpaplan okozta a szmogveszélyt Miskolcon

eszak | 2010.02.05 13:42

Miskolc - Szmogveszély van Miskolcon – erről közleményben értesítette az önkormányzat csütörtökön a lakosságot.


Szmogveszély alakult ki Miskolcon

fuggetlen | 2010.02.04 16:02

Eger, Kazincbarcika, Miskolc, Putnok - A Búza téren üzemelő automatikus mérőállomáson február 2-án elérte a riasztási értéket, február 3-án pedig meghaladta a tájékoztatási értéket a szálló por koncentrációja Miskolcon - közölte a Független Hírügynökséggel Veres László a városháza szóvivője. A borsodi megyeszékhely egy másik pontján, a Lavotta úton szintén tájékoztatási érték feletti adatokat mértek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában