Helyi közélet

2010.02.12. 18:18

Szipogni szokott a közönség

<p>Miskolc - Ez az operett már majdnem opera. A mosoly országát pénteken mutatják be a Nagyszínházban.</p>

"Van egy rész az operettben, amikor hallani szoktam a közönség szipogását. Nagyon jó pillanat, annyira meghatódnak ugyanis a nézőtéren ülők, hogy nem tudják visszatartani a könnyeiket."

Operett és opera

Váradi Katalin zenei vezető, karmester beszél így Lehár Ferenc: A mosoly országa című operettjéről, melynek bemutatóját február 12-én tartják a Miskolci Nemzeti Színházban. A karmester rögtön az elején leszögezi: bár a darab műfaja operett, de igazából sok mindenben hasonlít az operára. Felépítésében, zenei megoldásiban és abban is, hogy komoly felkészültségét igényel a zenészek, az énekesek és a karmester részéről. Egyszóval, sokkal nehezebb feladatot jelent a társulat számára, mint egy átlagos operett. A darabban felfedezhetők Puccini-hatások, Lehár ugyanis nagy rajongója volt a 20. század legnépszerűbb, olasz operaszerzőjének. A mű történetét sem az operettek könnyedsége jellemzi, annál szomorúbb és elgondolkodtatóbb. Két ország különböző kultúrája, életformája áll egymással szemben, ez a zenében a kínai és a nagy magyar romantikus zene keveredésében érhető tetten, fogalmaz a karmester.

A legkedvesebb

– A mosoly országa számomra a legkedvesebb operett – vallja Váradi Katalin. – Amikor először bemutatták a Budapesti Operettszínházban, nem lehettem ott fiam születése miatt, de a második bemutatót már én vezényeltem. Sőt, amikor a fővárosba érkezett a Japán Operett Társaság, az ő előadásuknak is én voltam a karmestere. Aztán 2004-ben előadtuk Japánban, ahol rendkívül nagy sikere volt. A bemutatón a japán császár és felesége is részt vett, pedig ott nem szokás, hogy a császár és családja nyilvánosan mutatkozzon. A távoli országban azonban rendkívül népszerűségnek örvendenek Kálmán Imre és Lehár Ferenc operettjei.

Váradi Katalin elégedett a bemutató előtt. Mint mondta, a zenészek nagyon szeretik A mosoly országát, az énekeseknek pedig nagy kihívást jelentett ugyan, de ők is kiválóan teljesítették a feladatot.

– Olyan fiatal művészeket és láthatunk a darabban, akikről később még sokat fogunk hallani – tette hozzá a zenei vezető.



Miskolci bemutatók

Lehár Ferenc: A mosoly országa című operettjének miskolci bemutatói:
– A ’40-es években Földessy Géza társulata mutatta be először. A szubrett Komlós Juci volt, Csang szerepét Bessenyei Ferenc játszotta
– 1958-ban volt a második bemutató. Érdekessége, hogy a Nagyszínházat épp felújították, ezért az előadást a Vasgyárban tartották az úgynevezett Lovardában, a vasgyári munkásszínjátszók előadásainak színhelyén. A rendező Beleznay István volt.
– 1969-es bemutató érdekessége, hogy a táncos-komikus szerepet Varga Gyula játszotta.
– 1998-ban Varga Gyula ebben az előadásban a primadonna édesapját alakította.
Forrás: Mikita Gábor színháztörténész




Szomorú opera

Amit a mosoly országáról tudni érdemes:
Lehár Ferenc 1923-ban írta meg a darabot, A sárga kabát címmel.
– Azonban nem aratott akkora sikert, mint az egy Lehár-operettől várni lehetett volna.
– Pár évvel később a szerző újból elővette és átdolgozta a szövegkönyvét és a dramaturgiáját.
– A legsikeresebb sláger például (Vágyom egy nő után...) az operett végéről a közepére került.
– A mosoly országa úgynevezett szomorú opera, mert elmarad a boldog vég.
– Az operettet Amerikában is bemutatták, de előtte átdolgozták, ami miatt Lehár Ferenc nagyon felháborodott.
Forrás: Mikita Gábor színháztörténész


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában