Helyi közélet

2010.02.16. 19:24

Megszűnik Sajószentpéter neuralgikus pontja...

<p>Sajószentpéter - Új gazdasági központ épül a régi üveggyár helyén: 666,4 millió forintos projekt indul.</p>

Új ipari központtá alakítják a volt sajószentpéteri üveggyárat irodák és gazdasági épületek kialakításával, raktárak építésével– jelentette be Markó Gábor, a Sajó-Glass ügyvezetője a keddi sajtótájékoztatón. A tíz esztendeje bezárt komplexum teljes területét a Sajó-Glass Ingatlanhasznosító- és Üzemeltető Kft. fejleszti. Arról is beszámolt, hogy európai uniós támogatást nyertek az egykori sajószentpéteri üveggyári terület újjáépítésére és átalakítására, egy barnamezős iparterület kialakítása érdekében.

A Sajó-Glass és a sajószentpéteri önkormányzat közös célja a terület legoptimálisabb hasznosítása. A térség gazdasági mutatóinak javulásához jelentősen hozzájárulhat az egykori üveggyár területén kialakításra kerülő ipari komplexum, amely a munkálatok befejeztével kis- és középvállalkozásoknak, de nagy munkaerő igényű vállalkozásoknak is vonzó helyszíne lehet. A munkálatok a felesleges épületek lebontásával és a kármentesítéssel kezdődnek, majd az épületek és az infrastruktúra felújítása következik. Az eredményesebb fejlesztés érdekében a csarnokokat, irodákat, műhelyeket, raktárakat egymás közelében, egy iparterületen belül alakítják ki.

Pozitív folyamat

Dr. Faragó Péter, Sajószentpéter polgármestere arról beszélt, hogy a baranamezős beruházás 320 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott. Ennek köszönhetően magas színvonalú ipari-logisztikai-szolgáltató központ jön létre, amely hosszú távon hozzájárul a térség és Sajószentpéter iparának fellendítéséhez és a környék munkaerőpiaci gondjainak enyhítéséhez. Elindul egy pozitív folyamat és végre megszűnik a város neuralgikus pontja. Ezzel egyidőben kétmmilliárd forintos fejlesztés kezdődik el Sajószentpéteren, ebből a legjelentősebb a városrehabilitáció.

Elsőként a barnamezős terület hasznosítása a cél, amennyiben azonban további kereslet mutatkozik, be lehet vonni a zöldmezős területeket is a fejlesztésbe–hangoztatta Markó Gábor ügyvezető. A beruházás eredményeként, jelentős fejlesztésekkel egy tíz hektár nagyságú, elsősorban újonnan betelepülő vállalkozásoknak nyitott terület jön majd létre. A nagyobb logisztikai cégek a Miskolcot Ózddal összekötő vasúti vonal mellett települhetnek meg, ahol az egykori üveggyár iparvágányának közvetlen összeköttetése van ezzel a szakasszal. A beszállítói kapcsolatok ösztönzését kiemelt célnak tekintik a fejlesztések során.

A barna– és a zöldmezős területek hasznosítása két ütemben valósul meg. A határidő másfél év, de szeretnék tíz hónap alatt megvalósítani. Prioritást élvez az egykori üveggyár területének revitalizációja keretében új technológiák elterjesztése, valamint a környék jelentősebb vállalataival való együttműködési lehetőségek kiaknázása. Ezzel párhuzamosan az önkormányzat pályázik a hajdani 10 hektáros üveggyári szeméttelep kármentesítésére, amely az alkaalmazott tcehnológiától függően akár egymilliárd forintba is kerülhet.

Munkahelyteremtés

A projekt célja Sajószentpéter és térsége foglalkoztatottságának növelése. Az ipari park munkahelyteremtő szerepe rendkívül fontos. A Sajószentpéteri Ipari Park létrejöttével már nem csak Miskolcon és közvetlen környékén, hanem a térségben található, hátrányosabb helyzetben lévő településeken működő vállalatok számára is lehetőség adódik a felzárkózásra.

A tervezett projekt alapfeltétele, hogy hozzájáruljon a kistérség és a régió stratégiai céljaihoz. Ez azonban nem csak a munkahelyteremtést, hanem ipari szerkezetváltást, termelő és szolgáltató cégek, magas hozzáadott értékű iparágak betelepítését, a már működő vállalkozások segítését és a helyi adóbevételek növelését, valamint a város közepén fekvő „tájseb” hasznosítását is jelenti, amit az önkormányzat gazdaságfejlesztési programja fontos megoldandó problémaként említ.

Háttér

A volt Sajószentpéteri Üveggyár telephelyén 1890-től folyt ipari termelés. Az üveggyár 1994-ben, a Pannonglass Rt. tulajdonában lévő Sajószentpéteri Üveggyár felszámolása után a Sajómenti Kvarc Rt. tulajdonába került (akkori nevén Sajószentpéteri Üveggyár Rt). Ekkor még volt termelés a gyártelep területén, de nem sokkal ezután megkezdődött az Rt. végelszámolása. A telephelyet a végelszámolás megkezdése előtt értékesítették az orosházi Egyesült Magyar Csomagolóüveg (EMCS) Kft.-nek, amely 1999. február 4-én megszüntette a termelő tevékenységet.

B.Gy.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában