Helyi közélet

2010.02.11. 11:51

Meddig érvényes a "30 napos" MVK-bérlet?

<p>Miskolc - Egy miskolci Észak-Agorázónk szokásos bérletvásárláskor figyelt fel egy "furcsaságra".</p>

Egy ma ( február 8-án )váltott harminc, azaz 30 napra szóló MVK bérletszelvényt  a pénztáros " érvényes febr. 8 - márc. 7 "bélyegzővel pecsételte le. Szépséghiba: a  február 28 napos, a 30 napos bérlet tehát március 9. üzemzárásig (lenne) érvényes... - írja Jármai György Tamás.

A felvetésre Balázsi László, az MVK Zrt. marketing munkatársa válaszolt.

A 30 napos bérlettípusok bevezetését a 48/2007. (IV. 26.) GKM rendelet szabályozza.

A "30 napos" bérletek csúszó érvényességű bérletek, vagyis nem a szó szoros értelmében vett 30 nap az érvényességük időtartama, mivel ez a bérlettípus mindig az adott hónap adott kezdőnapján 0 órától a következő hónap azonos napját megelőző napján 24 óráig jogosítanak utazásra. Ez azt jelenti, hogy mindig annyi napos a "30 napos" bérlet, ahány napból áll a bérlet vásárlásakor aktuális hónap, kivéve a január 30 - február 1-jei időszakot, vagyis:
– 31 nap a bérletek érvényessége 7 hónap esetében: januárban (január 1-29-ig), márciusban, májusban, júliusban, augusztusban, októberben és decemberben,
– 30 nap a bérletek érvényessége 4 hónap esetében: áprilisban, júniusban, szeptemberben és novemberben;
– 28 nap a bérletek érvényessége februárban.
A január 30. és február 1. között értékesített bérleteknek egységesen február 28-a az érvényesség vége:
– január 30-31. esetén azért, mert a következő hónapban nincs az azonos napot megelőző naptári nap (29-e, 30-a), így a következő hónap utolsó napját kell az érvényesség végeként feltüntetni,
– február 1-ei vásárlás esetén pedig azért, mert a következő hónap azonos napját megelőző nap február 28.
Vagyis egy év alatt átlagosan a "30 napos bérletek" érvényessége 30 nap.

Írjon az Észak-Agorára!
Az Észak-Agora Miskolc az Észak-Magyarország egyik e-mailes várospolitikai fóruma. (A megyében további 9 agoránk működik.) Ön is tagja lehet ennek a civil, pártpolitikától független fórumnak, amelynek mintegy kétszáz tagja van, mindenki levelét megkapják a többiek is. Szeretne Ön is részt venni a miskolci Agora levelezői körében? Szeretne minden véleményt elolvasni első kézből, otthon, a számítógépén? Csatlakozzon az Agora-levelezők társaságához, küldje el e-mail címét, nevét Bujdos Attila főszerkesztő-helyettesnek ([email protected]). További felvilágosítás az Agora működéséről: http://agora.boon.hu.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában