Helyi közélet

2010.02.06. 14:57

Levegőzhetnek–e a gyerekek?

<p>Miskolc - Gyermekeink egészségére is ártalmas lehet a veszélyes mértékű légszennyezettség.</p>

Miskolcon napok óta szmogveszély van, ami még nem szmogriadó, de mindenképpen erős légszennyezést jelent. Biztos vannak olyanok, akik kevesebb időt töltenek emiatt a szabad levegőn, ha tehetik, de mi a helyzet gyermekeinkkel? Iskolák, óvodák, bölcsödék miként döntenek, amikor nagy a légszennyezés?

Soltész Ferencné, az Egyesített Bölcsőde és Egészségügyi Szolgálat szakmai igazgatója elmondta, hogy folyamatosan figyelik a híradásokat a levegő tisztaságát illetően, és ha veszélyes mértékű a szennyezettség, csak benti foglalkozást tartanak. Az igazgatónő hozzátette, hogy a bölcsődék általában nem fogalmas utak mentén helyezkednek el, hanem lakótelepeken, fásított részeken, ahol kevesebb autó jár, ezért nyugodtak lehetnek a kicsik egészsége felől.

Más a helyzet a Miskolc–Diósgyőri Református Óvodában, ahol rendszerint a szülők kérése a mérvadó. "Minden reggel felmérjük az igényeket, és amennyiben a szülők úgy döntenek, akkor levegőznek az ovisok. Komoly szmogveszély esetén természetesen itt is benti elfoglaltságot kell keresni." – jelentette ki Papp Lászlóné, a tagintézmény vezetője.

Az általános iskolásoknak csak egy nagyszünetük van, amit kinn tölthetnek a levegőn, ám jelenleg nem csak a légszennyezettség, de a nagy hó miatt sem mennek ki az udvarra, mert ha átázik a ruhájuk, megbetegedhetnek – tudtuk meg Kárpáti Lászlónétől, a Széchenyi István Általános és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettesétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában