Helyi közélet

2010.02.09. 13:32

Kezdődik a 60. Berlinale!

<p>Berlin - Február 11-én nyit az idei nemzetközi filmes fesztiválszezon első legrangosabb eseménye a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál.</p>

Az idén 60. jubileumát ünneplő esemény február 21-ig 3 fő szekcióban: nagyjátékfilm-verseny, Panoráma- és Fórum– széles keresztmetszetét mutatja be az egész világ élvonalbeli filmgyártásának.

A fő hangsúly idén is a meglepetéseket és újdonságokat tartogató nagyjáték filmes versenyprogramon van, melynek alkotói, rendezői, színészei személyesen is ellátogatnak a fesztiválra az eddigi hagyományok szerint. A fesztivál egy kínai világpremierrel nyit és ugyancsak távol-keleti, japán filmmel zárul. A zsűri elnöke idén Werner Herzog neves német filmrendező és többek között tagja Renée Zellweger színésznő is.

A nagyjátékfilm verseny programban szerepelnek argentín, dán német , francia, angol, japán, kínai, orosz, román és amerikai filmek.

Versenyfilmmel szerepel többek között Roman Polanski (részvételét várhatóan nélkülözni fogják), Michael Winterbottom, versenyen kívül bemutatásra kerül Martin Scorseese: Shutter Island című legújabb alkotása is.

A magyar színeket képviseli Hajdú Szabolcs  Bibliothéque Pascal  című filmjével a Fórum szekcióban, mely a most zárult Magyar Filmszemle Fődíját is kapta Budapesten.

A Berlinale további eseményeiről a következő napokban helyszíni tudósításokból tájékozódhatnak az olvasók.

- Bíró Tibor -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában