Helyi közélet

2010.02.16. 12:39

Egész Berlin olyan, mintha mindenki menne

<p>Berlin - A 60. évfordulóját ünneplő fesztivál az idén a város összes jelentős moziját bevonva számtalan helyen tartja a fesztivál vetítéseket, mégis a több ezer fesztiválvendégen és tudósítón kívül a nagyközönségnek szánt jegyek napokkal a fesztivál kezdete előtt elkeltek.</p>

A  retrospektívek között a frissen restaurált némafilmet, Fritz Lang  a  zenekari kísérettel bemutatott  Metropolist kétezer fős teltház előtt vetítették, melyet Leonado di Caprio is megtekintett, inkognitóban, aki Martin Scorsese: Shutter Island című filmje főszereplőjeként érkezett Berlinbe, mely versenyen kívül  szerepel a programban.


A fesztivál versenyprogramja kitűnő filmekkel indult, úgy tűnik a világ filmművészete kezd magához térni az elmúlt évek mélypontjáról.
Az Allen Ginsberg életéről készült amerikai film, Rob Epstein rendezésa az „Üvöltés” várhatóan kultuszfilm lesz a mozikban, mely  a költő életét dokumentarista postossággal mutatja be


Nemcsak  direkt politikai áthallásai miatt  az eddigi legnagyobb visszhangot kiváltó film Polanski versenyfilmje a „”The Gost Writer”-„Szellemíró” .  Egy korábbi angol – a filmben nem nevesített  miniszterelnök , aki egyszerűen beazonosítható Tony Blairrel-   felkér egy írót, hogy önéletrajzát írja meg. (helyette). Az író elvállalja és ezt követően  nem várt események lavinája indul el, melyben többször  az élete is veszélybe kerül, ahogy egyre  mélyebbre ás a hozzá került információkban. Az adatokból kiderül, hogy a miniszterelnök feleségét még egyetemista korában az USA-ban beszervezte a CIA és ez  vezette  a háttérből kormányzása legtöbb cselekedetét, többek között az iraki háború oly lelkes támogatását.  A film zseniális politikai thriller, annak minden klasszikus elemét felhasználva a hitchcocki thriller szabályai szerint. A film színészei is mindent megtesznek azért, hogy a filmből Polanski legjobb alkotásainak egy újabb darabja született. (Ewan McGregor,Pierce Brosnan,James Belushi)  A film bizonyára téma lesz a politikai körökben és művészeti szempontból egyaránt.


Az európai filmművészet is erős mezőnnyel érkezett, melyből elsőként a dán „dogma  stílus” egyik kezdeményezője-alapítója Thomas  Vinterberg:  Submarino címú filmje került bemutatásra, a mai dán társadalom lecsúszott rétegeit bemutatva, mély átélésre és együttérzésre késztetve a nézőket.


Az idei Berlinale valószínűleg az egyik legjobban válogatott filmprogram további filmjeivel február 21-ig várja  a nézőket.

Bíró Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában