Helyi közélet

2010.02.24. 10:12

„Én a nevetés hatalmában hiszek”

<p>Budapest – A Miskolci Nemzeti Színház színművészét, Vida Pétert nevezték ki nemrégiben a Mikroszkóp Színpad – vagy ha úgy tetszik, a Kabaré 24 – művészeti vezetőjének.</p>

Borsod Online: Meglepte Verebes István felkérése?

Vida Péter: Meg, persze, hogy meg! Felhívott korábban, és azt mondta, hogy amennyiben vezető helyzetbe kerül, akkor művészeti vezetőként számít rám az ország egyetlen kabaré színházában. Felvitte az István a dolgomat…Viccen kívül:  Nem lehetett nemet mondani a felkérésre, ami nagy megtiszteltetés és izgalmas felelősség is egyben. De szeretném leszögezni: Tanulni jöttem és nem tanítani…

BOON: Milyen lesz az új vezetéssel a színház?

VP: Szeretek színészként is az egészben gondolkodni. Mostantól -  ugyanúgy, mint pld. a Rádiókabaréban, vagy még a Főiskolán, amikor egymás jeleneteit néztük –  egy alkotói csapat tagjaként, mint külső kontroll tevőlegesen igyekszem gondolataimmal, ötletekkel segíteni minden produkciót, miközben én magam nem megyek színpadra.

BOON: Teljesen külön választható az Ön és Verebes István igazgatói feladatköre?

VP: Egyértelműen! A művészeti vezető nem foglalkozik személyi ügyekkel, vagy gazdasági kérdésekkel.

BOON: Hol van a kabaré helye a művészetben?

VP: A kabarét az irodalom részének tekintem. Benedek Miklós többször bebizonyította, hogy a régi jeleneteken sincs por, amit le kellene időről, időről fújni róla. egy 80-100 esztendővel ezelőtti kabaré a jelenleg aktuális közszereplők nevét nem említve is ül! Ugyanakkor meg kell  találni a tipikusan mai, legfrissebb mondanivalót és annak műfaját is korunkban.Ezzel kísérletezik Pista a” Hat celeb keres egy szorzót” c. legújabb munkájában, vagy egy példa:  Veres Róbert, azaz MC DC az áprilisi új bemutatóban az aznap esti híradóból összevágott klipre fog rappelni…Fontosnak tartom, hogy ne csak egy bizonyos típusú közönség legyen majd a vendégünk, hanem nemre, korra, politikai- és vallási hovatartozásra való tekintet nélkül mindenki. Együtt kell, hogy nevessünk magunkon. És egymáson. Ugyanakkor nem kell a múltat, a régi Mikroszkópot eltörölni, de a régi társulattal kell egy vadonatúj, sokszínű kabarészínházat építeni;ezt a célt a megváltozott névvel is igyekszik Verebes Pista sugallni, ezért lettünk Kabaré24, azaz A Fanyar Gárda.

BOON: A mindenkori hatalom nem igazán szereti a kabarét. Ezzel számolt?

VP: Persze, de a kabarénak sem kell szeretnie a mindenkori hatalmat… Én a nevetés hatalmában hiszek. Az tény, hogy megszűnt a nagy, közös összekacsintás színpad és nézőtér között. Ami egyértelmű volt mondjuk 1989 előtt, az most nem biztos, hogy az. Mindennek vannak támogatói, és ellenzői. Úgy gondolom, hogy egyvalamiről semmiképpen sem szabad lemondanunk: ízlésbeli mértéket kell adnunk. Nem hunyhatjuk be a szemünket a körülöttünk zajló eseményeket látva.”Akarsz róla beszélni?”- kérdi a pszihológus. Igen, beszélnünk kell mindenről.

BOON: Útra fog-e kelni a Fanyar Gárda? Elmegy-e azokhoz, akik nem juthatnak el a Mikroszkóp nézőterére?

VP: Már Verebes pályázatának mellékleteként csatolt Szándéknyilatkozatokat több teátrum vezetőjétől, akik vállalták, hogy egy-egy hosszú hétvégét töltünk majd legújabb repertoárunkkal náluk.Ez később konkretizálódik majd. De a legnagyobb örömmel látogatunk bármely vidékre.

(Lejegyezte: Juhász-Léhi István)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában