Helyi közélet

2010.02.27. 13:31

Csak ízelítőt kaptunk a tavaszból

<p>Miskolc - A hosszú, hideg és havas téli hónapok után reménykedve várjuk a tavasz közeledtét.</p>

Annál is inkább, mert az utóbbi napokban megenyhült az idő, megszűntek az éjszakai fagyok, és a több mint 20 centis hótakaró, mely nemrég még óriási közlekedési nehézségeket okozott megyeszerte, hirtelen vízzé vált. Már csak egy-egy szürke vagy fekete hókupac emlékeztet bennünket arra, hogy nemrég még hócsizmában jártunk. A tavasz közeledtében azért is reménykedhetünk, mert hétfőn már március 1-jét írunk, mely a meteorológiai tavasz kezdete. De tavaszias lesz-e az időjárás? Az Országos Meteorológiai Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Központjának munkatárástól, Szeles Györgytől megtudtuk: a nagykabátot még nem kell eltennünk a szekrény mélyére. Hétfőn napközben ugyan 10 fokig is emelkedhet a hőmérséklet, de szerdától lehűlés kezdődik. Visszatérnek az éjszakai mínuszok, és napközben is csak 3-5 fokra számíthatunk majd. Ráadásul jövő hét pénteken megélénkül a szél, és újabb kiadós, egész napos eső rontja a belvízi és árvízi helyzetet. Vasárnapig marad a hideg idő.

De ne búslakodjunk, hamarosan itt a csillagászati tavasz, mely épp három héttel követi a meteorológiait, és ilyenkor már tényleg illik megérkeznie a rügyfakasztó, virágcsalogató melegnek. A csillagászok egyébként a Nap látszólagos mozgása szerint határozzák meg az évszakok kezdetét. A csillagászati tavaszt a tavaszi napéjegyenlőség (amikor a Nap közvetlenül az Egyenlítő fölött delel) időpontja jelöli. Március régi, magyar neve Böjtmás hava. Ez az elnevezés arra utal, hogy március a böjt második hónapja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában