Helyi közélet

2010.01.25. 15:39

Ötven év, ötven könyv

<p>Miskolc - Egész éves programsorozattal ünnepli 50 éves jubileumát a Miskolci Városi Könyvtár.</p>

Ötven esztendővel ezelőtt, 1960 februárjában döntött arról az akkori miskolci tanács, hogy a korábban a megyei könyvtár részeként működő miskolci bibliotékák önálló hálózatként, a Miskolci Városi Könyvtár égisze alatt végezzék tovább kultúraközvetítő munkájukat. A fél évszázaddal ezelőtti eseményre egész éves rendezvénysorozattal emlékeznek a könyvtáros munka jelenkori művelői, a hagyomány folytatói. A programokat ismertető sajtótájékoztatón Fedor Vilmos, Miskolc kulturális ügyekért felelős alpolgármestere azt hangsúlyozta, hogy – miközben máshol könyvtárakat zárnak be – Miskolc nagy hangsúlyt helyez a kultúraközvetítés ezen módjának fejlesztésére, amelyet új fiókkönyvtárak jeleznek. Borkuti László, az intézmény igazgatója tucatnyi olyan momentumot sorolt fel, amely a jubileumi esztendő fontos része lesz: a hagyományos ünnepségektől, az olvasók még színvonalasabb kiszolgálását jelentő fejlesztésekig. A szokásos költészet napi megemlékezésen – az elképzeléssel szerint – 150 miskolci középiskolás fiú szavalná el együtt József Attila szobránál az Ódát, az ugyancsak hagyományos nyár eleji ünnepi könyvhéten idén nagyobb hangsúlyt helyeznének a könyvtárak népszerűsítésére.

Díjazzák az olvasást

Egyik legfontosabb – az olvasóközönséget megmozgató – elem az 50 év, 50 könyv vetélkedősorozat. Mint azt Soltész Ágnes igazgatóhelyettes elmondta, két kategóriában (általános iskolások és idősebbek) 50-50 könyv címét tartalmazó ajánlólistát állítottak össze (ezek a könyvtárakban és a könyvtár internetes honlapján is megtalálhatók lesznek – a szerk.) és szeretnék, ha a megmérettetésre nevezők minél többet olvasnának el közülük. Az elolvasást egy az adott műről szóló tesztlap kitöltésével és beadásával lehet igazolni. A február 1-jén kezdődő és november 30-áig tartó vetélkedőben év közben is díjazzák a szorgalmas olvasókat, a legjobbak pedig a december elejére tervezett gálán vehetik át megérdemelt jutalmukat.

A Lévay 450 esztendeje

A városi könyvtárhoz tartozó Lévay József Muzeális Könyvtár is idén jubilál. Az intézmény elődjének alapítása ugyanis 450 esztendővel ezelőttre datálható. Varga Gábor, a gyűjtemény vezetője beszélt arról, hogy hamarosan az interneten is fellelhető lesz a könyvtár 14 ezer állományának teljes listája, amely természetesen elsősorban a kutatók számára nagy jelentőségű. Megkezdődött a ritkaságok digitalizálásának az előkészítése is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában