2009.12.13. 13:45
A pedellus főztjét ettük
<p><P><br /> Komlóska - Sok konyhában járt<br /> már az Észak-Konyha<br /> „stábja”. Ilyenben, mint most,<br /> még nem főztek nekünk.<br /> </P></p>
Komlóskáról, ebből a
zempléni, 340 lelkes kis
zsákfaluból olyan szíves és
különleges invitálást kaptunk,
aminek egyszerűen nem tudtunk ellenállni.
Az összevont, 1-6 osztályos kis iskola,
tíz gyermekkel mint egyetlen ruszin iskola az
országban, önálló
intézményként működik.
Az igazgatónő, Komáromi
Ferencné, Zsuzsa hívott fel
bennünket: ha el is látogatunk
hozzájuk, pedellusuk, Marika,
szívesen elkészíti nekünk a
hagyományos ruszin karácsonyi menüt.
Úgy, ahogy ebben a kis faluban ősidők
óta készítik.
Ráadásul olyan környezetben, amely
szintén a múltat idézi: az ő
kis iskolájukban kialakított ruszin
„szobabelsőben”.
A szoba egyben konyha is. A
fatüzelésű tűzhelyen
már rotyog a savanyú gombaleves, az egyik
tepsiben az aranysárgára pirított
bobájka csak a forrázásra
vár, a másikban pedig a grízes
lángos illatozik, készen.
Leülünk a régi, kézzel
szőtt, keresztszemes abrosszal terített
asztal mellé a karos ládára, hogy
minél kevésbé zavarjuk a
két Marikát.
Egyikük a pedellus: Mezei
Istvánné. Társát,
Havasi Istvánnét
munkahelye, a polgármesteri hivatal „adta
kölcsön” neki
segítségül, hirtelen
látogatásunk okán. (Csak
előző délután
közöltük, hogy elfogadjuk a
meghívást, s másnap
délelőtt mennénk is.)
Míg a két Marika
szorgoskodik, van módunk
körülnézni. Először a
falvédőket tanulmányozzuk. Az
egyiken ez áll „Nincs nagyobb földi
boldogság, mint a ...ből kötött
házasság.” Sikerül
kiegészíteni a megkopott részt:
alighanem a szerelem szó
szálöltéseit koptatta meg az
idő. S tán, azóta, a mondat
igazságtartalmát is, révedünk
el.
Mindenesetre a két Marika
igazán szerelemből ment férjhez, s
azóta is együtt élnek
férjükkel. „Pedellus
Marika” 17 évesen lett asszony, s
minthogy édesanyját már 9
évesen elveszítette, leginkább a
nagymamájától
sajátította el a főzés
tudományát. Azon étkek
elkészítését is tőle
tanulta, amelyeket most elénk tesz. Minden egyes
fogás elmaradhatatlan része a
család karácsonyának.
– Igaz, már bővült a menü,
mert halászlét is főzök, halat
is rántok, s modernebb sütemények is
készülnek. De az ősök
ételeit azért hagyjuk el. A
bobájkát többféleképp
is feltálalom, mert a férfiak
inkább párolt káposztával
szeretik – árulja el.
A másik Marika, annak
ellenére, hogy városi
lányként nőtt fel, első
gyermekükkel képes volt Miskolcról
Komlóskára költözni,
párja nagyszüleinek falujába. Csak
hogy teljesüljön a férj vágya:
úgy és ott élehessen,
gazdálkodhasson, ahogy és ahol annak
idején a nagypapáék. A
következő három gyermek már ide
született. A legnagyobb 28, a legkisebb 13
éves. Nem is csoda, ha Marika már lassan
komlóskainak vallja magát.
– Igyekeztem megismerni és ellesni az
itteni hagyományokat, s amennyire tudom,
követni is. Állataink is vannak, sok
mindent kipróbáltunk már, most
épp a kecsketartásba vágunk bele.
Meg kell tanulnom feldolgozni a kecsketejet is, mert a
férjemnek nagy tervei vannak vele.
Közben a két asszony egymás keze
alá dolgozva, mintha csak mindig együtt
főznének, leforrázzák
(forró vízbe borítják),
majd a kellő puhaság elérése
után leszűrik a bobájkát,
amit ezúttal mákkal, cukorral
tálalnak. A kedvünkért
tejföllel gazdagítják a helyben
szedett, szárított
„tinóri” gombából
készült káposztalevest. (Nem
bírjuk megállni, kétszer is szedni
kell belőle.)
– Ez valaha igen szegény falu volt,
ezért mézet és tejfölt nem
használtak – magyarázzák.
Alighanem a szegénység adta a
grízes lángos ötletét is: a
tejbegrízzel töltött kelt
tésztából készült
lepényt nevezik így. Ismertük
például túróval,
túróval-krumplival, de
tejbegrízzel eddig nem. Hanem olyan finomnak,
könnyűnek találtuk, hogy alighanem a
mi családunk karácsonyi asztalára
is kerül belőle. Legfeljebb egy kis
mazsolával, citromhéjjal
gazdagítva. De a receptes könyvünkbe
mégis úgy kerül majd be:
Komlóskai grízes lángos.
Ruszin gombaleves
(káposztaágyon), 4 főre
Hozzávalók:
5 dkg zsír
7 dkg liszt
2 g piros paprika
10 dkg füstölt házi kolbász
2 dkg száritott tinóru gomba
savanyú kápuszta
1,5 liter víz
delikát, só, bors
Elkészítése:
A zsírból, lisztből
rántást készítünk,
meghintjük piros paprikával, s nyomban
felöntjük vízzel, s felforraljuk.
A megmosott, összevagdalt káposztát
lassan a vízbe csúsztatjuk.
Delikáttal, sóval, borssal
fűszerezzük.
Mindezt megkoronázzuk karikára
vágott füstölt kolbásszal
és szárított gombával.
Tipp: A régiek nem, de mi kedvünkért
a Marikák még 2 dl teljfölt is
kavartak bele.
Bobájka
Hozzávalók:
0,5 kg liszt
5 dkg porcukor
pici só
2 tojás
5 dkg vaj
2,5 dkg élesztő
0,5 liter
Elkészítése:
A tejbe cukorot, pici sót teszünk,
az élesztőt felfuttatjuk. Majd a többi
alapanyagot hozzáadva a tésztát
alaposan kidolgozzuk, majd meleg helyen
megkelesztjük. Mikor kész, vékony
szeletekre vágjuk, amelyekből hengereket
sodrunk.
1centisekre daraboljuk, és tepsiben
megsütjük.
Mikor kisült, forró vízbe
áztatjuk, leszürjük, pirított
vajban átforgatjuk.
Ízlés szerint mákkal, vagy
túróval, vagy pirított
savanyú káposztával
ízesítjük.
Tipp: Ha nincs időnk kelt tésztát
dagasztani, másnapos száraz kifliből
is elkészíthető.
GRÍZES LÁNGOS
Hozzávalók a tésztához:
0,5 kg liszt
5 dkg porcukor
pici só
2 tojás
5 dkg vaj
2,5 dkg élesztő
0,5 liter tej
Elkészítése:
A tejbe cukor, pici sót teszünk, az
élesztőt felfuttatjuk benne. A többi
alapanyagot hozzáadva a tésztát
alaposan jól kidolgozzuk, majd meleg helyen
megkelesztjük.
Hozzávalók a töltelékhez:
1 liter tej
1 csésze búzadara
Ízlés szerint cukor
1 vanília cukor
Elkészítése:
A szokott módon tejbegrízt
készítünk majd hagyjuk kihűlni.
A megkelt tésztát két lapba
nyújtjuk , az alsóra kenjük a
tejbegrízt, majd beborítjuk a
másik lappal.
Tetejét
tojássárgájával
sütés előtt megkenjük.
Ha megsült, sütőből kivéve,
még melegen, cukros vízzel
megkenjük.