2009.08.06. 12:46
A megye legkorszerűbb üzeme
<p>Szerencs – Az elmúlt évek egyik<br /> legjelentősebb fejlesztését<br /> valósította meg a Szerencsi<br /> Mezőgazdasági Zrt.</p>
Az ország legnagyobb
héjastojás-termelő és
-forgalmazó vállalkozása
félmilliárd forint
értékű beruházás
végére ért Taktaharkány
térségében, egy korszerű
tojásléüzemet
építettek Siska tanyán.
A Szerencsi Mezőgazdasági Zrt.
működését két
számmal fejezhetjük ki igazán:
egyrészt a megye
állatlétszámának 35
százalékát tenyészti a
társaság (sertésből 37,
baromfiból 75, a szarvasmarhából
10 százalékos részarányt
mondhatnak magukénak), másrészt a
megye szántóterületének 2
százalékán gazdálkodnak.
Teszik mindezt 360 dolgozóval és
folyamatos technológiai
korszerűsítéssel. Ennek része
a nemrégiben átadott üzem, ahol
minimálisan három féle
termék keletkezik: teljes tojáslé,
csak sárgája, illetve csak
fehérje.
– Tavaly novemberben volt az első
kapavágás, s idén június
30-án fejeződött be a
kivitelezési munka. Jelenleg folyik a
hatósági engedélyezési
eljárás, s ezzel párhuzamosan a
póbaüzem – tudtuk meg dr.
Osvay György
elnök-vezérigazgatótól.
A 900 négyzetméteres
épületben a
világszínvonalú amerikai
technológia óránként 36
ezer darab tojás feldolgozását
teszi lehetővé, az üzem
kapacitása éves szinten 50 millió
tojás. Hűtés és
pasztőrözés után kannás,
tartályos és Bag in Box
kiszerelésben kerül a magas
minőségi követelményeknek
megfelelő tojáslé a
felhasználókhoz: elsősorban
tésztagyártókhoz,
cukrászatokhoz és
közétkeztetéssel foglalkozó
intézményekhez.
– A tojáslét 4 Celsius
fokon kell tárolni, a natúr módon
történő kiszerelés
szavatossági ideje 30 nap. Lehetőség
van azonban egyéb adalékanyagok
(só, cukor hozzáadására is
a vevő igényének megfelelően),
így ez eltarthatóság 90 napra is
növelhető – tette hozzá
Osvay György.
Kiküszöbölhető
Miért van szükség
tojáslére, s így erre az
üzemre? – kérdeztük a
vezérigazgatótól, aki elmondta: a
tengerentúli országokban 40-50
százalékot tesz ki az ilyen
felhasználás,
Nyugat-Európában 30
százalék körül van és
folyamatosan növekszik az arány. A
tojás ugyanis könnyen romló
termék és a szalmonella
fertőzés ezzel a rendszerrel teljes
mértékben
kiküszöbölhető.
– A fejlesztés az Új
Magyarország Vidékfejlesztési
Program mezőgazdasági termelők
értéknövelésére
kiírt pályázaton elnyert 137
millió forint támogatásból,
hitelből és jelentős
mértékben önerőből
valósult meg. Mivel abszolút zárt
technológia áról van szó,
minimális létszámmal, 10-12
fővel működik az üzem, mely a megye
legkorszerűbb élelmiszeripari üzeme
jelenleg – tette hozzá.
A |
szántóföldtől a
tojásig
A Szerencsi
Mezőgazdasági Zrt.
évente 100-110 millió
darab tojást termel, amit
forgalmazóként az
Alföldön, a
fővárosban, saját
üzleteikben és
áruházláncoknak
értékesítenek,
és a gazdasági
válság ellenére
sincseneek
értékesítési
gondjaik, amit jól mutat, hogy a
raktárkészletük
mindössze 2-3 napos. Osvay
György szerint ez annak
köszönhető, hogy a
szerencsi tojás
minőségét az
egész országban
elismerik. Ennek pedig az a
„titka”, hogy a
szántóföldtől a
késztermékig mindent a
társaságon belül
állítanak elő.
Mint megtudtuk, a cég
tojástermelésének
negyedét dolgozzák majd
fel az üzemben, további 25
millió darabot
észak-magyarország
tojástermelőitől
integrálnak. A
társaság
gazdálkodásában
eddig is jelentős szerepe volt a
baromfiágazatnak, amelynek
nettó árbevétele
így megközelíti majd
az évi kétmilliárd
forintot.
Tovább |
fejlesztenek
A Szerencsi
Mezőgazdasági Zrt. a
tojásléüzem mellett
több olyan fejlesztést is
tervez, amelyek a
költséghatékonyság
javítását
szolgálják. Idén
elkezdődik a
terményszárító
technológia
felújítása
és cseréje a
taktaharkányi
területükön. A
Vince-tanyai tejtermelő
tehenészetben az állatok
elhelyezését
szolgáló teljes telepet
felújítják, a
hernádcécei
sertéstelepen pedig újabb
hizlaldával
bővítenék a
létesítmények
számát, így
nőne a
hízókibocsátás.
Emellett kiépítik a
szerencsi takarmánykeverő
üzem
felsőpályás
technológiáját
és tervezik a
terménytárolási
kapacitás
bővítését is.