Helyi közélet

2009.08.06. 12:46

A megye legkorszerűbb üzeme

<p>Szerencs &#8211; Az elm&#250;lt &#233;vek egyik<br /> legjelent&#337;sebb fejleszt&#233;s&#233;t<br /> val&#243;s&#237;totta meg a Szerencsi<br /> Mez&#337;gazdas&#225;gi Zrt.</p>

Az ország legnagyobb

héjastojás-termelő és

-forgalmazó vállalkozása

félmilliárd forint

értékű beruházás

végére ért Taktaharkány

térségében, egy korszerű

tojásléüzemet

építettek Siska tanyán.

A Szerencsi Mezőgazdasági Zrt.

működését két

számmal fejezhetjük ki igazán:

egyrészt a megye

állatlétszámának 35

százalékát tenyészti a

társaság (sertésből 37,

baromfiból 75, a szarvasmarhából

10 százalékos részarányt

mondhatnak magukénak), másrészt a

megye szántóterületének 2

százalékán gazdálkodnak.

Teszik mindezt 360 dolgozóval és

folyamatos technológiai

korszerűsítéssel. Ennek része

a nemrégiben átadott üzem, ahol

minimálisan három féle

termék keletkezik: teljes tojáslé,

csak sárgája, illetve csak

fehérje.

– Tavaly novemberben volt az első

kapavágás, s idén június

30-án fejeződött be a

kivitelezési munka. Jelenleg folyik a

hatósági engedélyezési

eljárás, s ezzel párhuzamosan a

póbaüzem – tudtuk meg dr.

Osvay György

elnök-vezérigazgatótól.

A 900 négyzetméteres

épületben a

világszínvonalú amerikai

technológia óránként 36

ezer darab tojás feldolgozását

teszi lehetővé, az üzem

kapacitása éves szinten 50 millió

tojás. Hűtés és

pasztőrözés után kannás,

tartályos és Bag in Box

kiszerelésben kerül a magas

minőségi követelményeknek

megfelelő tojáslé a

felhasználókhoz: elsősorban

tésztagyártókhoz,

cukrászatokhoz és

közétkeztetéssel foglalkozó

intézményekhez.

– A tojáslét 4 Celsius

fokon kell tárolni, a natúr módon

történő kiszerelés

szavatossági ideje 30 nap. Lehetőség

van azonban egyéb adalékanyagok

(só, cukor hozzáadására is

a vevő igényének megfelelően),

így ez eltarthatóság 90 napra is

növelhető – tette hozzá

Osvay György.

Kiküszöbölhető

Miért van szükség

tojáslére, s így erre az

üzemre? – kérdeztük a

vezérigazgatótól, aki elmondta: a

tengerentúli országokban 40-50

százalékot tesz ki az ilyen

felhasználás,

Nyugat-Európában 30

százalék körül van és

folyamatosan növekszik az arány. A

tojás ugyanis könnyen romló

termék és a szalmonella

fertőzés ezzel a rendszerrel teljes

mértékben

kiküszöbölhető.

– A fejlesztés az Új

Magyarország Vidékfejlesztési

Program mezőgazdasági termelők

értéknövelésére

kiírt pályázaton elnyert 137

millió forint támogatásból,

hitelből és jelentős

mértékben önerőből

valósult meg. Mivel abszolút zárt

technológia áról van szó,

minimális létszámmal, 10-12

fővel működik az üzem, mely a megye

legkorszerűbb élelmiszeripari üzeme

jelenleg – tette hozzá.

A

szántóföldtől a

tojásig

A Szerencsi

Mezőgazdasági Zrt.

évente 100-110 millió

darab tojást termel, amit

forgalmazóként az

Alföldön, a

fővárosban, saját

üzleteikben és

áruházláncoknak

értékesítenek,

és a gazdasági

válság ellenére

sincseneek

értékesítési

gondjaik, amit jól mutat, hogy a

raktárkészletük

mindössze 2-3 napos. Osvay

György szerint ez annak

köszönhető, hogy a

szerencsi tojás

minőségét az

egész országban

elismerik. Ennek pedig az a

„titka”, hogy a

szántóföldtől a

késztermékig mindent a

társaságon belül

állítanak elő.

Mint megtudtuk, a cég

tojástermelésének

negyedét dolgozzák majd

fel az üzemben, további 25

millió darabot

észak-magyarország

tojástermelőitől

integrálnak. A

társaság

gazdálkodásában

eddig is jelentős szerepe volt a

baromfiágazatnak, amelynek

nettó árbevétele

így megközelíti majd

az évi kétmilliárd

forintot.

Tovább

fejlesztenek

A Szerencsi

Mezőgazdasági Zrt. a

tojásléüzem mellett

több olyan fejlesztést is

tervez, amelyek a

költséghatékonyság

javítását

szolgálják. Idén

elkezdődik a

terményszárító

technológia

felújítása

és cseréje a

taktaharkányi

területükön. A

Vince-tanyai tejtermelő

tehenészetben az állatok

elhelyezését

szolgáló teljes telepet

felújítják, a

hernádcécei

sertéstelepen pedig újabb

hizlaldával

bővítenék a

létesítmények

számát, így

nőne a

hízókibocsátás.

Emellett kiépítik a

szerencsi takarmánykeverő

üzem

felsőpályás

technológiáját

és tervezik a

terménytárolási

kapacitás

bővítését is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában