Helyi közélet

2009.01.12. 06:48

Kell a kötelező téli gumi? - válaszolnak az illetékesek

<p>Miskolc - Ahogy arról már korábban beszámoltunk az MDF 2009-től kötelezővé tenné a téli gumik használatát Magyarországon. De mit szólnak mindehhez, azok, akik az ügyben kompetensek lehetnek? Megkérdeztük...</p>

Az MDF által felvetett törvénymódosítási javaslat - melyet tavasszal nyújtanak majd be az országgyűlés elé -, novemberben lépne életbe és március 15-ig - az egész téli időszak alatt – kötelezné az autósokat a téli gumi használatára. Az ellenőrzést a rendőrség végezné, az új szabály be nem tartása pedig közlekedési szabálysértésnek minősülne, melynek büntetési tétele egyenlőre még nem tisztázott.

Európai körkép

Téli időszakban kötelező a téli gumi használata többek között Ausztriában (a 2008. január elsejétől életbe lépett törvény alapján) és Svájcban, valamint az északi országok mindegyikében, így Svédországban, Norvégiában és Izlandon. December 1. és március 1. között előírt a téli gumi használata Finnországban, Lettországban, Litvániában és Észtország.

Nem kötelező a téli gumi és a hólánc, de ajánlott télen: Hollandiában, Belgiumban, Luxemburgban, Romániában, Szerbiában, Nagy-Britanniában, Dániában, Lengyelországban, Törökországban és Oroszországban.

Bizonyos útszakaszokon, illetve hóval borított, jeges utakon kötelező a téli gumi Németországban, Olaszországban és Csehországban. Összefüggő hóréteg esetén Szlovákiában, öt centinél nagyobb hó esetében pedig Horvátországban és Szlovéniában kötelezik az autósokat a téli gumi használatára.

Megszólalnak az illetékesek

Ahogy fentebb is látható az egyes európai országok megosztottak az ügyben. A kérdés tehát az, hogy Magyarországon valóban szükség van-e az új szabály életbe léptetésére? Molnár Katalin, a Gépjármű-szakoktatók B.-A.-Z. Megyei Egyesületének elnöke szerint nem. „Úgy gondolom, hogy szakmai szempontból a téli gumi egy nagyon jó dolog de kötelezővé tétele nem indokolt. Azok, akik naponta használják az autójukat, és megengedhetik maguknak, egyébként is használják. De a téli gumi kötelezővé tétele a jelen gazdasági körülmények között az autósok többségének anyagilag nem megoldható. Az autósokra már így is sok szabály vonatkozik, melyek egy része fontos, de ezek betartatása nem történik meg. Azoknak akik télen csak 1-2 alkalommal veszik elő az autójukat nem biztos, hogy megéri ez a ráfordítás. Szerintem nem új szabályokat kell hozni, hanem a meglévőket betartatni.”

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a törvénymódosítás vajon mennyiben érintené azokat a vállalatokat, amelyek alapfeltétele a közlekedés. A mi taxisainkat ez egyáltalán nem érintené, ugyanis ha az előrejelzések szerint az időjárási viszonyok azt indokolttá teszik, egyébként is mindenki téli gumira vált.” -tájékoztatott minket Devera István, a NON-STOP TAXI MISKOLC Kft. ügyvezetője.

No, de mi a helyzet a közüzemi cégekkel? Vajon a tömegközlekedési eszközökre is vonatkozhat majd az új szabályzat? Braun Csaba, az MVK Zrt. marketing csoportjának vezetője állítása szerint nem, ugyanis – a miskolci – helyi járati autóbuszok négy évszakos gumikkal vannak felszerelve. „Nem beszélve arról, hogy az egész garnitúra lecserélése horribilis összegeket emésztene fel.” - nyilatkozta.

Kapcsolódó cikkek:

Kötelező téligumi 2009-től?
Azt szeretné elérni az MDF, hogy 2009-től legyen kötelező minden autósnak a téligumi használata.

Miért szükséges téli gumit használni?
Még manapság is sokan kockáztatják télen mások és saját maguk testi épségét amiatt, mert nem áldoznak az időszaknak megfelelő abroncsra

Miért kell télen téli gumit használni?
Ahhoz, hogy megértsük a két gumiabroncs közti különbséget, nézzük meg, miben is különbözik a téli útfelület a nyáritól!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában