Helyi közélet

2009.01.07. 13:15

Erőművek Borsodban: gáz van gáz nélkül

<p>Kazincbarcika, Miskolc, Tiszaújváros - Távhőt csak gázzal "készítenek". Ha az nem lesz, akkor a szolgáltatás is leállhat. Kiváltható a gáz a távfűtésnél, van alternatív megoldás – például olaj –, hogy a távhőt előállítsák?</p>

A válasz nem volt megnyugtató: nincs. Tiszaújvárosban, Kazincbarcikán és Miskolcon is ez volt a válasz érdeklődésünkre.

A miskolcit kivéve, a másik két szolgáltató vásárolja a távhőt a Sinergy Kft-től, ők csak közvetítők a lakosság felé. Éppen ezért a fenti kérdést Bercsi Gábornak, a Sinergy kft. ügyvezető igazgatójának tettük fel.

– Nincs alternatív megoldás, hiszen mindkét fűtőművünk fiatal, hat éve épült, és kizárólag földgázzal állítunk elő hőt – válaszolta. Elmondta azt is: minimális korlátozást náluk is bevezettek, de ez egyelőre nem veszélyezteti a lakossági fogyasztókat. Amennyiben az 5. fokozatot is eléri a korlátozás – folytatta – akkor az a háztartásokban is érezhető lesz. Ez attól függ majd, hogy mennyi gáz érkezik, amennyiben semmi, akkor leáll a fűtés, ha csak bizonyos napszakokban nem jön, akkor azokban az időszakokban nem lesz szolgáltatás – magyarázta.

Hangsúlyozta: bízik benne, hogy ez csak teoretikus szinten merül fel, és nem lesz szükség korlátozásra.

Nem váltható ki

Azt, hogy nincs más alternatíva Korózs András, a Mihő Kft. ügyvezető-igazgatója is megerősítette. Mivel a cég nem vásárolja, hanem maga állítja elő a hőt, így ők az 5. kategóriába tartoznak, azaz még nem korlátozták a felhasználásukat – mondta.

Hangsúlyozta: nincs olaj felhasználási lehetőségük. Van ugyan egy napkollektorMiskolcon, de az nem akkora, amivel kiváltható lenne a szolgáltatás – tudtuk meg.

Kapcsolódó cikkek:

  • Gáz ide, gáz oda: Fűteni márpedig kell
  • Másfél hónapig "nem lehet gáz" a TIGÁZ-nál
  • „Leporolják" a vészforgatókönyvet
  • Gázhelyzet már van, de még sincs
  • GÁZVITA: Lakossági korlátozás még 4-5 hétig nem várható
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában