Helyi közélet

2009.01.10. 19:52

Az anyapisztrángokat "névről" ismeri Hoitsy György

<p>Miskolc, Lillafüred - A legifjabb pisztrángok karácsonykor keltek ki. Már egészen jól tudnak úszni. (Vicc.)&#160;<dia width="960" height="800" alt="Az anyapisztrángokat névről ismeri Hoitsy György 2009.01.10."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Az_anyapisztr_ngokat__n_vr__337_l__ismeri_H/index.shtml , SERIE ,960,800)"><img src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Az anyapisztrángokat névről ismeri Hoitsy György 2009.01.10." /></a></dia></p>

Azt mondja Hoitsy György, a Lillafüredi Pisztrángtelep vezetője, hogy az anyapisztrángokat – mindegyiket, kivétel nélkül – minden héten kézbe kell venni. Azonnal adódik a kérdés – mondja, hogy természetesen mindenki megkérdi tőle –, honnan tudja, melyiket vette kézbe, és melyiket nem. A válasz elképesztő: megismeri őket. Ha valakinek hinnünk kell, akkor az ő. Így hát hiszünk neki. (De azért a módszerhez hozzátartozik, hogy a hálóval összefogott anyahalakat egyenként visszaengedi a medencébe, így a személyes ismeretség nem feltétel, de nem is árt.)

Azért kell kézbe venni ezeket a pisztrángokat – olyan ötszáz van belőlük, a legidősebbek nyolc-tízévesek, de vannak ifjabbak is –, hogy átvizsgálja őket: melyikben vannak ikrák, azok hol tartanak a fejlődésben. Mert ha eljön az idő, az ikrát gyengéd, szakavatott mozdulatokkal ki kell fejni az anyából, hogy azután a „fiúkból” kifejt tejjel összekeverve őket megtörténjék a megtermékenyülés. Negyvenkét nap, és kikelnek a sebes pisztrángok. (Pár nappal hamarabb kel életre a szivárványos és az arany pisztráng.) Amikor az ikra „szempontossá” válik, fokozottan kell figyelni, mert amelyik megromlik, azt el kell távolítani.

Most már ezt is tudjuk, de azért még ne akarjunk pisztrángtenyésztők lenni, mert tudásból ezerszer több kell hozzá, munkából pedig folyamatos. De a tapasztalat se árt, plusz olyan családi háttér, amilyennel Hoitsy Györgyöt megáldotta az Iisten. (Tudniillik felesége és két gyermeke is részes a sikerben.)

A legifjabb, immár a szabad ég alatt nevelődő pisztrángok karácsonykor keltek ki, szivárványosak, félóránként kell etetni őket granulátummal (és csak azzal: EU!), már egészen jól tudnak úszni. Az előnevelő kádban nyüzsögnek: egy medencében lehetnek úgy 15-30 ezren. Van náluk fiatalabb generáció, de ők még bent, a házban. Meg még ifjabbak, kifejt, megtermékenyített ikrakaként várják, hogy életre keljenek.

Egy évben egyszer történik a szaporítás, az az egy időszak azért elég hosszú: novembertől februárig tart. (Egy anyahal kétezer-kétezerötszáz ikrát ad.) A medencék vize nem fagy be, azokat a Margit-forrás mindig 9 fokos vize táplálja. Kivéve a felső öt medencét, azok a Garadna-patakból kapják a vizet, és ilyen hidegben lékeket kell vágni rajtuk.

Amúgy a halakat nem zavarja a hideg, erre vannak kitalálva. (Nekünk meg arra, hogy finomak.) A sebes kizárólag horgászvizekbe kerül, a szivárványos éttermekbe, szállodákba, főleg itt, a megyében.

Szombaton hajnalban mínusz 15 fok volt odafent, két nappal korábban mínusz 17.

SZG

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában