Helyi közélet

2008.12.13. 08:37

Zebrás gyalogosgázolások Miskolcon

<p>Miskolc - Két héten belül a második gyalogosgázolás a zebrán Miskolcon. Csak mi érezzük különösen felháborítónak? Aligha...</p>

A zebrán a gyalogosé az elsőbbség, ezért az ottani gyalogosgázolás elsőbbség meg nem adásának minősül. S bár a gyalogosgázolásokról külön statisztikát vezet a rendőrség, ezen belül év közben folyamatosan nem különítik el, hogy hány történt a gyalogátkelőhelyen (csak év végén készül ilyen összesítés) – tudtuk meg Molnár Emil alezredestől, a Miskolci Rendőrkapitányság közlekedési osztályvezetőjétől, aki ennek ellenére elismerte: valóban külön odafigyelést érdemel ez a kategória. Hiszen ha minden egyéb gyalogosgázolástól megkülönbözteti, hogy egyéb esetben sokszor maga a gyalogos is vétkes, míg ebben nem. A múlt héten elütött, a 3-as úton áthaladó gyalogos a kórházban meg is halt, péntek reggel az Avason kutyástól elsodort asszony az elsődleges információk szerint szerencsére csak 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Majd jövőre

Nem véletlen, hogy a jövő évben (a bevezetés hatálya még nem ismert), a gyalogátkelőket csak 30 km/órás sebességgel lehet megközelíteni. Az alezredes hatékony eszköznek ítéli a közigazgatási bírság tételének májustól bevezetett 30 ezertől 300 ezer forint közötti emelését, ami máris érezteti hatását: annyival csökkent a sérüléses közlekedési balesetek száma, mintha a tavalyi adatok szerint másfél hónapig egy sem következett volna be.
Molnár Emil azt reméli, hogy ez, "kombinálva" a gyalogátkelőkre bevezetendő sebességkorlátozással, csökkenti majd a zebrás gázolások számát is.

Minden szabály annyit...

A sebességhatár túllépését persze mérni kell. Mint kiderült, jelenleg ehhez mindössze egyetlen mobil mérőeszközzel rendelkezik a miskolci rendőrkapitányság. Márpedig minden szabály annyit ér, amennyit be tudnak tartatni belőle. Az igazi az volna, ha legalább minden veszélyesnek ítélt zebrához fel tudnának szerelni egyet. Molnár Emil kapásból legalább 8 útvonalat (nem is zebrát!) számolt össze a városban. Szerinte a beszerzés csak állami forrásból képzelhető el, de azt nem tudni, hogy rendőrség jövő évi költségvetésében szerepel-e efféle beszerzés, s ha igen hány, s hová.

Egy sebességmérő ára 1,2 millió forinttól 10 fölöttig terjed, attól is függően, hogy milyen napszakban, milyen látási viszonyok között képes mérni. 

"Mennyit ér"

Az alezredes nagyjából kiszámolta (kerekítve), jövőre mekkora bírságra számíthat, aki túllépi a zebrán a (30 km/h) sebességkorlátozást, amit egyébként százalék alapján határoznak meg pontosan.

* 39 km/h esetén 30 ezer Ft

* 50 km/h esetén 45 ezer Ft

* 75 km/h esetén 300 ezer Ft

Kapcsolódó cikkek:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában