Helyi közélet

2008.12.15. 15:25

Vasutassztrájk - Nincs kegyelem a vizsgázó hallgatóknak!

<p>Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Bár a sztrájk miatt országszerte állnak a vonatok, az élet nem áll meg a főiskolákon, egyetemeken, ahol továbbra is tombol a vizsgaidőszak. Igen ám, de hogyan jusson el a hallgató a vizsgáira, ha a vasúti szerelvények robogás helyett a pályaudvarokon pihennek? Mennyire megértő ilyenkor az iskola, a tanárok?&#160;<dia width="960" height="800" alt="Vasutassztrájk - Nincs kegyelem a vizsgázó hallgatóknak! 2008.12.15."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Vasutassztr_jk___Nincs_kegyelem_a_vizsg_z__/index.shtml , SERIE ,960,800)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Vasutassztrájk - Nincs kegyelem a vizsgázó hallgatóknak! 2008.12.15." /></a></dia>&#160;<a href="http://video.boon.hu/video/35122/sztr--jk---nincs-kegyelem-a-vizsg--z---hallgat--knak-" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></a>&#160;<a href="http://video.boon.hu/video/35161/vasutassztr--jk-a-tiszain" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></a></p>

"Semennyire" - vágja rá Szabó Zoltán, aki a Debreceni Egyetemen tanul, és éppen most van túl egy fontos vizsgáján. "Nálunk nemrég vezették be azt, hogy ha valaki igazolatlanul nem jelenik meg a vizsgán, négyezer forint pótdíjat köteles fizetni" - mondja. De mi van akkor, ha nincs több vizsgázási lehetőség, és a sztrájk miatt a diák az utolsó lehetőségét szalasztja el? "Akkor is fizet" - veti oda rezignáltan a fiú. "Kreditenként ezerötszázat." Szabó Zoltán szerint ha az élelmes hallgató igazolást lobogtatva vonul be a tanár irodájába, hogy megindokolja távolmaradását, akkor az oktató jóérzésén múlik, hogy figyelembe veszi-e az igazoló papírfecnit. Nosza, próbáljunk akkor a MÁV-tól igazolást kérni!

"A sztrájkot előre meghirdettük, ezért nem áll módunkban igazolást adni" - tárja szét a kezét tehetetlenül az információs pult mögött ülő hölgy a miskolci Tiszai pályaudvaron. Ezekre a szavakra a Gödöllőn tanuló Frei Melinda is kétségbe esik, aki holnap reggel "szeretné" megírni soron következő vizsgáját. Tömött sporttáskával várakozik a kihalt pályaudvaron, ahol legfeljebb egy-két lézengő "utast" és néhány vasúti munkást látni. A jegypénztárak elől hiányoznak a megszokott tömött sorok, a váróteremben pedig ezúttal játszi könnyedséggel lehet ülőhelyet találni. A gazdasági agrármérnöknek tanuló Frei Melinda tudta, hogy ma sztrájk lesz, de mégsem izgult, és nem jutott eszébe az sem, hogy más közlekedési eszközt válasszon. "Eddig, ha munkabeszüntetés volt, mindig elindítottak egy-két szerelvényt. Elvileg hamarosan elindul egy vonat, de Füzesabonytól fogalmam sincs, hogyan utazom majd tovább" - aggódik. Elárulja azt is, hogy azok a diáktársai, akiknek sehogy sem sikerül majd elvergődniük Gödöllőre, a két ünnep között pótolhatják a hiányzást. "Na, én ezt nagyon nem szeretném" - csóválja a fejét a lány. "Azt az időt a családommal szeretném tölteni."

A nyíregyházi Balogh Csilla szerint az előrelátóak már jóval a sztrájk megkezdődése előtt visszautaztak a főiskolákra, egyetemekre, hogy nehogy lemaradjanak egy-egy fontos időpontról. "De hogy hogy jutnak majd haza...na, az jó kérdés." A Nyíregyházi Főiskolán tanuló lány szerint hiába lelkiismeretesek a diákok, ha bejelentik előre a hiányzást, vagy ha igazolást szereznek, akkor sincsenek előrébb, hiszen egy Neptun nevű számítógépes rendszer rögzíti többek között a vizsgajelentkezéseket, és ha ott a név a listán, akkor nincs apelláta. Jöhet az újabb vizsga. Már ha engedik, persze.

"Az egész félév elúszhat miatta" - figyelmeztet a Miskolci Egyetemen tanuló Simon Júlia. "Ha a gyakorlati jegy védéséről van szó, és nincs több kiírt időpont, nincs mese, fel kell venni újra a tantárgyat." Nem éppen kecsegtető kilátások.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában