Helyi közélet

2008.12.01. 14:33

Szász-gyűjtemény ajándékba Borsodnak

<p>Miskolc - Szász Endre festőművész hagyatékát megyénk megkaphatja ajándékba. A csaknem 500 millió forintot érő gyűjteményt a festő első felesége, Szász Lulu ajánlotta fel a Herman Ottó Múzeumnak. &#160;<A href=""><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A><A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/sz.pdf"><B>Szász Endre élete</B></A> [.pdf - 40KB]</p>

A közel 300 műtárgy egy része – az első szállítmány – pénteken este érkezett Miskolcra, jelenleg becsomagolva, a Papszeren található múzeum raktárában várja a megyei közgyűlési ülés döntését. December 18-án tárgyalja ugyanis a megyei testület, hogy elfogadja-e az ajándékot.
A művész első felesége több múzeumnak felajánlotta a gyűjteményt, mind a fővárosban, mind vidéken. Végül Borsod mellett döntött, azzal is indokolva, hogy a nyolcvanas években volt Miskolcon egy nagy Szász Endre kiállítás, illetve a művész sokáig dolgozott Hollóházán, volt kötődése a tájhoz, és szerette is Északkelet-Magyarországot. Ezt dr. Veres László, a Herman Ottó Múzeum igazgatója mondta portálunknak. Azt is, hogy az özvegy kikötései között szerepel: egy Szász-terem kialakítása, valamint, hogy a hagyatékot állandó kiállításon mutassa be a múzeum.

Itt járt Szász Lulu

Amennyiben a megyei közgyűlés elfogadja az adományt, nemcsak Szász Endre műveket láthat majd a közönség. Ez ugyanis a művész gyűjteménye, amely alkotásai mellett – többek között – Picasso, Rembradt, Dali képekből áll, de távol-keleti szobrokat is tartalmaz – tudtuk meg.
Veres László elmondta: Szász Lulu a közelmúltban járt Miskolcon, megnézte a múzeumot, s megfelelőnek találta azt a termet, ahol a szakemberek a hagyatékot elhelyeznék.
A gyűjtemény jelentős idegenforgalmi vonzereje lehetne a megyének – hangsúlyozta a múzeumigazgató. Kiemelte: a csaknem 300 műtárgy tulajdonjogát is megkapná a megye, ingyen. A kiállítás, illetve annak fenntartása azonban sokba kerülnek – folytatta. Ahogy fogalmazott: ezeket a műtárgyakat úgy kell kiállítani, hogy „megszólaljanak”.
Mikor „szólalhatnak meg”? Az igazgató szerint, ha decemberben megszületik a közgyűlési döntés, akkor a következő operafesztiválra megnyílhat Szász Endre gyűjteményéből a kiállítás. Az ilyen értékű felajánlások nem ritkák a múzeumban, a közelmúltban keleti szőnyegeket kaptak egy budapesti gyűjtőtől – mondta az igazgató. Azt azonban kihangsúlyozta: az ritkaság, hogy ilyen átfogó gyűjteményt adományozzanak nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában