Helyi közélet

2008.12.04. 09:34

Nézőpont: Egy pillanat is elég

<p>December harmadika a fogyatékos emberek világnapja, aminek évenkénti megtartásáról 1992-ben döntött az ENSZ. A világon mintegy 650 millió ember él fogyatékkal, jogaik védelméről az ENSZ 2006 decemberében fogadott el egyezményt. - <STRONG>Szalóczi Katalin jegyzete</STRONG>.</p>

December harmadika a fogyatékos emberek világnapja, aminek évenkénti megtartásáról 1992-ben döntött az ENSZ. A világon mintegy 650 millió ember él fogyatékkal, jogaik védelméről az ENSZ 2006 decemberében fogadott el egyezményt. Magyarországon 600 ezerre becsülik a tartósan egészségkárosodott és fogyatékosságban szenvedő emberek számát. S ne feledjük: elég egy rossz pillanat, s már mi is eggyel szaporíthatjuk a létszámot!

A világnap alkalmából a régióban olyan cégeket díjaztak, – köztük a lapunkat kiadó Inform Médiát is – amelyeket a zsűri élenjáróknak ítélt az esélyteremtésben. A „leszázalékoltak" foglalkoztatása egyben gazdasági kérdés is: az állam maga is jelentős anyagi támogatással ösztönzi a csökkent munkaképességűek alkalmazását. A miskolci díjkiosztó ünnepségen azonban hiteles megnyilatkozásokat is hallhattunk arról, milyen személyes motivációk is közrejátszottak abban, hogy egy-egy cégnél külön figyelnek a fogyatékkal élőkre.

Persze, számos kérdés is felvetődhet hazánkban a fogyatékossággal élők foglalkoztatásának „fogyatékosságaival” kapcsolatban. De egy nem lehet kérdés: a fogyatékkal élőket is megilletik az Alkotmányban biztosított jogok – épp úgy, mint mindenki mást.

- Szalóczi Katalin -

Kapcsolódó cikk:

Inform Média: Elismerés az esélyteremtőknek
Civil elismerésben részesült az észak-magyarországi régió 3 foglalkoztatója, köztük az Inform Média Kft., amely lapkiadó tevékenysége három megyére, Borsod-Abaúj-Zemplénre, Hajdú-Biharra, valamint Szabocs-Szatmár-Beregre terjed ki. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában