Helyi közélet

2008.12.05. 18:33

Magas inetelligenciájú miskolciak kerestetnek...

<p>Miskolc - Mensa HungarIQa, célja, hogy összefogja a magas intelligenciájú embereket. A tagfelvétel egyetlen kritériuma egy, a Mensa által rendszeresített IQ-teszten elért 98 százalékos eredmény. Pénteken a miskolci Fráter Gimnáziumban várták a tesztírókat.&#160;</p>

A Mensa nemzetközi egyesület, amelyet 1946-ban alapítottak Angliában. Több mint 100 000 tagja van a világ számos országában. Magyarországi szervezete a Mensa HungarIQa, célja, hogy összefogja a magas intelligenciájú embereket, tekintet nélkül korukra, nemükre, származásukra vagy társadalmi helyzetükre. A Mensa tagjai felvételére tesztírásokat szervez. A tagfelvétel egyetlen kritériuma egy, a Mensa által rendszeresített IQ-teszten elért 98 százalékos eredmény. Pénteken a miskolci Fráter Gimnáziumban várták a tesztírókat.
Kiss Emese, angol-magyar nyelvtanár körülbelül tíz éve találkozott az intelligencia tesztekkel. Szenvedélyes rejtényfejtő, különösen a logikai feladatokat kedveli. Izgalommal várja a „megmérettetést”, bízik a jó eredményben. „95 százaléknál sem leszek szomorú” – mondja mosolyogva.

Használható tudás

A gimnázium előadótermébe lassan érkeznek a jelentkezők, volt aki előzetesen az interneten regisztrált, de van aki a hirdetés nyomán csak most gondolta meg magát. Rigó Péter, pszichológus, a „tesztfelügyelő” elmondja: nincs pontos definíciója, talán a probléma megoldó képesség a helytálló meghatározása az intelligenciának. Havonta végeznek tesztírásokat a nonprofit alapon működő egyesületben, a legnépesebb Mensa-csapatok a fővároson kívül Debrecenben, Győrben, Székesfehérváron működnek. Az tagság 800-1000 fő közötti, akiknek számos programot szerveznek, találkozási lehetőséget biztosítanak.
Előadásaikon sok érdekes személyiség megfordult már, többek között Popper Pétert, Hernádi Juditot, Göncz Árpádot említi. Tartják a kapcsolatot a nemzetközi szervezettel is, számos közös érdeklődésen alapuló „miniklub” úgynevezett SIG működik.

A Mensa-tesztről

"A 2 százalékos léc átugrása" elsőre talán túl nagy kihívásnak tűnhet, de nem érdemes megijedni: az elmúlt 10 év tapasztalatai alapján a tesztírók körülbelül fele-harmada megfelel e kritériumnak. A teszt nem igényel különleges ismereteket vagy előképzettséget, csak a logikus gondolkodás képességét, rugalmasságát, a tanulékonyságot méri, és mivel kizárólag ábrákból áll, nyelvi képességet sem igényel. Tesztírás előtt az úgynevezett proktor "bemelegítésképpen" körülbelül egyórás előadást tart a Mensáról, az intelligenciáról és magáról a tesztről. A teszt értékelését hivatásos pszichológusok végzik. A teszteredményt a Mensa titkosan kezeli, az eredményről csak a tesztíró kap - levélben - értesítést. A tesztírás alsó korhatára 17 év, a tesztet legfeljebb háromszor lehet megírni, és két tesztírás között mindenki esetében legalább egy évnek kell eltelnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában