Helyi közélet

2008.11.05. 16:18

Szüret: alacsonyabb felvásárlási árakkal

<p>Tokaj - Tokaj-Hegyalján gőzerővel tart a szüret. A kisebb, családi birtokokon már végeztek a szőlő szedésével és leadásával, a nagyobb szőlőbirtokokon még tart a munka. Ötezerötszáz hektáron zajlik a szőlő- és az aszúszüret Tokaj-Hegyalján.</p>

Marcinkó Ferenc, a Tokaj Kereskedőház Rt. vezérigazgató-helyettese november 9-re várta a szüret befejezését, de a jelek szerint ez még tovább is elhúzódik.

430 ezer mázsa

– Ötezerötszáz hektárról mintegy 430 ezer mázsa termést várunk – mondta Marcinkó Ferenc. – Legalábbis ez volt az előzetes becslés. Később úgy számítottuk, hogy idén nagyjából 50-70 ezer mázsa felesleg keletkezik, azaz ennyit nem tudnak majd eladni a termelők, de az aszúsodás miatt ez a felesleg gyakorlatilag eltűnik.
A Tokaj Kereskedőház Rt. mintegy 1700 termelővel áll kapcsolatban és körülbelül 800 hektárról vásárolnak fel szőlőt és aszút.

Körkép

Az Árvay és Társa Pincészetben a Chardonnay és Sauvignon alapanyagokat feldolgozták. Beindult az aszúsodás a fürtökön, de még kivárják, hogy magasabb fokok legyenek. Sok betegség támadta a szőlőt nyáron és a szeptember eleji eső sem tett jót a termésnek, ezért egy viszonylag nehéz évjárat elé néznek borkészítés szempontjából.
– Múlt hét csütörtökön fejezzük be a korai fajták szedését, szüretelés előtt a kövérszőlőt és a zétát kétszer aszúztuk, az első aszúszedés szeptember közepén volt. A száraz sárgamuskotály erjedése befejeződött, megtörtént az első fejtés. Sok szép, jó minőségű botritisz és nagyon jó édes bor alapanyag jellemzi az idei évjáratot. A hegyaljai hagyományokat megőrizve, október 28., Simon napja után kezdtük el a furmint szüretelését, először az Omlás dűlőben. A Furmintból jó minőségű aszúszemeket tudunk gyűjteni, gazdag a szemek botritisz borítottsága. A termés kétharmad része még kint van a területeken, így a szüret várhatóan november közepéig el fog tartani a Béres Szőlőbirtokon – mondta a szőlőbirtok képviseletében Zöldi-Kovács Árpád.
– Az idei év jellemzői, hogy a rügyfakadás és virágzás később kezdődött, mint 2007-ben. Meleg, párás nyarunk volt, ami felgyorsította az érési folyamatot. Korai érésre számítottunk, de a szeptemberi esős időszak az érést megfogta, ennek ellenére az aszúsodás korán kezdődött. Már szeptember 8-án elkezdtük az aszúszedést. Azóta folyamatosan válogatjuk a furmintot, a legtöbb területen már háromszor aszúztunk. A korai fajták szedését már befejeztük és a furmintból is válogattunk már a száraz furmint borunkhoz és az aszúk alapboraihoz. Illatos, komplex, fűszeres aszú borokat várunk a 2008-as évjárattól – tudtuk meg Mészáros Lászlótól, a Disznókő szőlőbirtok igazgatójától.
A Pajzos-Megyer Zrt.-nél a területeknek közel a fele, mintegy 60 hektárnyi terület szüretre vár, a Hétszőlő Szőlőbirtokon a szüret elején járnak.

Ez kevés

– Az idei felvásárlási árakkal nem vagyunk megelégedve – mondja Vojnár László, Tolcsva polgármestere. – Megítélésem szerint nem a tavalyi 70 forint volt sok, hanem a mostani 55 forint kevés. Korábban 15 és 21 cukorfok között három kategória is volt a felvásárlás során, idén ezt egyberakták. Szomorú dolognak tartom.
-bg-

Felvásárlási árak

A Tokaj Kereskedőház Rt. Felvásárlási árai
Szőlő
16 mustfok alatt 50 forint/kg
21 mustfokig 55 forint/kg
21 fok felett 90 forint/kg

Aszú
I. osztály: 1600 forint/kg

II. osztály: 1200 forint/kg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában