Helyi közélet

2008.11.05. 13:02

Olvasói levél: Pénzügyi világválság?! Megoldás idétlen amerikai módra!

<p>Miskolc -<EM> Egy olyan közszolga, aki rövidesen tovább tömködi a spekulánsok zsebeit, miközben emlegeti a spekulánsok és az őket kiszolgáló politikusok nemtelen felmenőit!</EM>&#160;- így írta alá a pénügyi válságról szóló levelét egyik olvasónk...</p>

"Ha hihetek a médiának a jelenlegi pénzügyi világválságot az amerikai bankok jelzálog hitelezési gyakorlata, illetve nem is a hitelezési gyakorlat, hanem az azt követő jelzálogpapírok másodlagos pénzpiaci forgalmának összeomlása okozta"
- Mi a megoldás az amerikai kormány szerint?!
- Adnak 700 milliárd dollárt a bedőlt bankoknak.
- Az európai országokban pedig több helyen követik ezt a gyakorlatot, és máshol is kezd ez a gyakorlattá válni az adófizetők költségére.
- A bankoknak, ha nem kapják vissza a folyósított hitelt az nem üzleti kockázat?
Vagyis ha bekövetkezett a kiszámítható kockázat alapján a bukta, azt nem a banknak kellene lenyelnie? - így járt, szűnjön meg, a bank tulajdonosai és menedzserei meg menjenek ahová gondolom!
Ha ez nem így történik akkor bizony nincs kockázatuk – csak átlagemberi ésszel fel nem fogható jövedelmük, prémiumuk a kisemberek pénzéből - mert úgyis megmentik őket! -
- Hogyan is működnek a az SZDSZ által oly sokat emlegetett piaci törvények?!
Csak nekem, a kényszerből hitelt felvevőnek (mert e nélkül legfeljebb - talán!! – nyugdíjas koromra lehetne fedél a fejem felett) lehet végrehajtást kérni a vagyonkájára?
Akinek a bank árfolyamváltozásra, az édesanyja náthájára, meg az anyja kínjára való hivatkozással bármilyen jogcímen törvényesen emelheti a visszafizetendő hiteltörlesztésemet törvényben adott áldással?
Nem vagyok egy pénzügyi guru, ezért csak halkan kérdem a következőt.
- Mi lenne ha a bankoknak adott több száz milliárdos mentőcsomagok összegét nem a bankoknak adnák, hanem azoknak az adósoknak akik házat építettek, vagy vettek belőle a családjuknak? (a mentőcsomag a hitelfelvevők pénze, hiszen a befizetett adójukból adják a kormányok ezeket a mentőcsomagokat).
- Ezeknek az adósoknak a fizetésképtelensége miatt dőltek be a bankok.
- Miért? Mert a másodlagos értékpapír piac spekulánsainak nyerészkedésével a
- bankokból kivont pénz miatt - a bankok egyoldalúan emelték a kamatokat és ezzel hozták fizetésképtelen helyzetbe a hitelt felvevőket!
- Két legyet üthetnének egy csapásra a következőkkel!

- A hitelt felvevőknek kellene adni ezeket a csomagokat! Az ebből származó segítséget kissé megtoldva vissza tudnák fizetni az adósságukat, és megmaradhatna a házuk.
- A bankok visszakapnák a megsegített adósoktól a kihelyezett hitelt, és működhetnének tovább.
- Elsőre ez szépen hangzik, csakhogy!
- Az igazi bibi nem ebben a körben keresendő!
- A pénzügyi válságot a hitelekre kibocsájtott jelzálogpapírok másodlagos értékpapír piaci spekulációi okozták. Vagyis pénzguruk értékteremtés nélküli papír adásvétele okozta a válságot. A spekulánsok e papírok adás vételével milliárdokat vontak ki a pénzpiacról és tettek zsebre. Most ez a kormánycsomag (- természetesen az európai gyakorlat is ez a hülyeség -) tulajdonképpen a spekulánsok zsebébe tömi a pénzt. Akinek ilyen a másodlagos piacon vásárolt értékpapírja van, az tulajdonképpen spekuláns, aki munka és értékteremtés nélkül jutott, vagy szeretett volna nyereséghez jutni.
- Nos ők amikor spekulációba kezdtek tudták, hogy ez kockázatos, akár el is veszthetik a pénzüket. A piacon ez a helyzet következett be, tudjanak rá és vegyék tudomásul, hogy ez a spekulációval együtt jár - és az értéktelen értékpapírjaikat használják "nemesebb" általam gondolt tisztasági funkcióik elvégzésére, - nem csak akkor van kockázat ha nyerünk a spekuláción, hanem akkor is ha vesztünk!!! Ugye ez a piac oly sokat és fennen hirdetett törvénye kedves SZDSZ?!
- Szerintem ez lenne az igazságos megoldás a válság problémájára, és azt is gyanítom, hogy ez találkozna a társadalom többségének az igazságérzetével is.
Tisztelettel:
Egy olyan közszolga, aki rövidesen tovább tömködi a spekulánsok zsebeit, miközben emlegeti a spekulánsok és az őket kiszolgáló politikusok nemtelen felmenőit!"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában