Helyi közélet

2008.11.28. 16:35

Nem haladunk egyről a kettőre - konferencia Lillafüreden

<p>Miskolc - Hiába üresednek ki az iskolák a csökkenő gyermeklétszám miatt, hiába jut kevesebb diák egy–egy pedagógusra, a felmérések azt mutatják, hogy az oktatás színvonala nem mutat javuló tendenciát .</p>

Hiába üresednek ki az iskolák a csökkenő gyermeklétszám miatt, hiába jut kevesebb diák egy–egy pedagógusra, a felmérések azt mutatják, hogy az oktatás színvonala nem mutat javuló tendenciát – hívta föl a figyelmet a napokban a Lillafüreden megtartott országos közoktatási konferencián Lannert Judit, a TÁRKI Oktatáskutató Központ vezérigazgatója. Társadalmi problémák megjelenése az oktatásban című előadásában azokat a gazdasági, környezeti, társadalmi változásokat vette sorra, melyek a jövőben kihathatnak az oktatásra.

Leszakadnak

– Nem haladunk egyről a kettőre – jelentette ki. – A nemzetközi felmérések és a kompetencia-felmérések is azt mutatják, hogy iskolarendszerünk szegregáló hatása nem változott az évek folyamán. Egyre többen szakadnak le, nem javul az oktatás minősége, és egyre több munkanélkülit „termelünk”. Oktatási szakemberek ezért prioritásokat fogalmaztak meg. Ezek között szerepel többek között a tanári szakma presztízsének emelése, a szegregáció csökkentése, az önkormányzati rendszer elaprózottságának megszüntetése, a felügyeleti rendszer visszaállítása, valamint az érettségirendszer továbbfejlesztése. A szegregáció csökkentésén belül nagy hangsúlyt kell fektetni a kiskori fejlesztésre, ennek megfelelően az intézményhálózat bővítésére. A z önkormányzati rendszer reformja pedig azért lenne fontos, hogy a fejlesztésre szánt pénz valóban elérje a célját.

„Szkeptikus vagyok”

A szakember Portugália példáját említette, ahol a reformok következtében 8 ezer iskolából 4 ezret bezártak, egyedi, egész napos oktatást vezettek be étkezéssel, szakkörökkel. A reformhoz természetesen adtak pénzt is. Igaz, a tanárok az utcára vonultak, hogy a változások ellen tüntessenek, de a reform mégis sikeres lett. Növekedett az oktatás színvonala. (A példa azért volt érdekes, mert pár perccel Lannert Judit előadása előtt Koncz Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke arról beszélt, hogy ő ragaszkodik az utolsó kisiskolához is.)
– Szkeptikus vagyok – jelentette ki végül vezérigazgató –, mert megfelelő fejlesztési struktúra, nyilvánosság, visszacsatolás és önkormányzati reformok nélkül nem érünk el eredményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában