Helyi közélet

2008.11.10. 15:22

Erőmű: "a család legdrágább gépe"

<p>Miskolc - A miskolci önkormányzat tulajdonába kerül a helyi fűtőművet építő és üzemeltető Mifű Kft. Az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. pénteki közgyűlésén ugyanis jóváhagyta az adásvételi megállapodást.&#160;<DIA alt="Miskolci Fűtőmű 2008.11.11." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Miskolci_F__369_t__337_m__369__2008_11_11_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Miskolci Fűtőmű 2008.11.11." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Miskolc így egyike lett azon európai városoknak, amely saját kezébe vette az energiagazdálkodását. Ezt már Káli Sándor  Miskolc polgármestere írta közleményében. Azt is: köszönetét fejezi ki a Magyar Köztársaság Kormányának, az ügy érdekében pártállástól függetlenül összefogó politikusoknak, a szakértőknek, szakembereknek, valamint a miskolciaknak a Miskolcot támogatóknak azért, hogy a város tulajdonosa lehet Magyarország egyik legkorszerűbb erőművének.”

A polgármester az erőmű birtoklásának jelentőségei közül kiemelte portálunknak, hogy villamosenergiát vagyis értéket termel, ennek hasznát pedig a város üzemeltetésébe tudják forgatni. A gáz árának egy része kompenzálható, ami a távhős lakásban élőket segítheti. A cél elsősorban az, hogy megfizethető távhődíj legyen, és az energiából az egész város profitáljon – tette hozzá. „Városunk minden lakóját úgy érinti – folytatta –, hogy a közvilágításhoz, áramellátáshoz a saját erőművünkből tudunk villamosenergiát vásárolni. Ez mindenki számára megtakarítás, és a megtakarított összeget másra tudják fordítani, akár az iskolák vagy az utak felújítására.”

Fontosnak tartja a polgármester, hogy az erőmű megvásárlásával jelenősen nő a város vagyona. Ez egy olyan vagyonszerzés, mint amikor családi vállalkozás megveszi az egyik legdrágább gépet a műhelyébe – magyarázta Káli Sándor.

Nincs titok

A polgármester kiemelte, hogy az MVM Zrt. és a MIHŐ kft. közötti szerződés nyilvános, abban titkos záradék nem szerepel. Káli Sándor szerint azért is megéri ez a vásárlás, mert a város kezébe került a világon legkeresettebb dolog: az energia. Az idő dönti majd el, hogy mikor fog „termőre fordulni”, de egy felelős városvezetőnek hosszú távon kell gondolkodnia – hangsúlyozta. „Az erőművásárlás nem pusztán üzlet, mert mi úgy gondoljuk, hogy a jelen városvezetés kötelessége a jövő generációjának szóló értékek megőrzése”

Miért is vett Miskolc erőművet?

Korózs Andrást, a Mihő Kft. igazgatóját arra kértük, foglalja össze azokat az okokat, amelyek a megvétel mellett szóltak. Az igazgató fenntartja azt az állítását – amit számítások alapoznak meg –, hogy az erőmű körülbelül 10 éven belül behozza az árát.
A fűtőerőmű vételára 4,4 milliárd forint, plusz fizetni kell majd azt a mintegy 10 milliárd forintot (bankkölcsönt), amennyiért az MVM a kombinált ciklusú erőművet felépítette. Az erőmű ezévi bevétele 10,5 milliárd forint, ebből 3,5 a termelt hőért, 7 milliárd az áramért folyik be az idén. Ugyanakkor 8,5 milliárdért kell vásárolni földgázt, vagyis a különbség 2 milliárd. Ebből működik az erőmű, és ebből törlesztik a részleteket.

Hogyan tovább? December 31-éig meg kell szerezni a hitelnyújtó (a 10 milliárdos hitelt nyújtó) bank hozzájárulását. Ami a 4,4 milliárdot illeti: annak megléte (szintén banki hitel) feltétele volt a vásárlási szándéknak. A hátralévő lépésekre utalva Korózs András kifejtette, hogy a 4,4 milliárdos vételár rendelkezésre áll, ezt az MVM-nek a város át tudja utalni. Az erőmű menedzsmentjével az átadás, átvétel várhatóan még ebben az évben meg fog történni.

Közös munka eredménye

Példaértékű összefogás volt városvezetés és ellenzék között az MVM-ügyben. A Fidesz és a KDNP miskolci frakcióinak javaslatára februárban levelet is küldtek Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek a miskolci képviselők. Ebben segítségét kérték abban, ami most megvalósult, hogy a városé legyen az erőmű. Mit szól a sikerhez az ellenzék? Ezt kérdeztük dr. Szinay Attilától, a miskolci Fidesz-frakció vezetőjétől.

– A városvezetés és az ellenzék közös munkájának eredménye, hogy Miskolchoz kerülhetett a fűtőmű – válaszolta. Hozzátette: a cél ezzel az volt, hogy a hő előállításból keletkezett haszon, ne egy befektető vagyonát gyarapítsa, hanem a városnál maradjon. Ezt pedig – folytatta – vagy a távfűtési rendszer korszerűsítésére, vagy a távhődíjak csökkentésére fordíthatja a város.

Az ellenzéki képviselő hangsúlyozta: szeretnék, ha a megvásárolt cég (Mifű Kft.) gazdálkodására az ellenzéknek is lenne rálátása.

Kapcsolódó cikkek:

  • Bedőlhet a villamosprojekt? A fűtőerőmű? - a minisztérium válaszolt
  • Miskolci Fűtőerőmű: nagy győzelem
  • Miskolci Fűtőerőmű, az olcsóbb távhőért
  • Eláll a Miskolci Erőmű megvásárlásától az ELMIB
  • Miskolc harcol az MVM-mel
  • MVM kontra Miskolc: most akkor mi van?
  • MVM-ügy: Letelt a határidő... És?...
  • Elmib: "politikai nyomásgyakorlás"
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában