Helyi közélet

2008.11.20. 07:07

Bor nélkül nincs élet az utcán - Hajléktalansorsok Miskolcon

<p>Miskolc - Ez még tűrhető idő, hajnalban rosszabb, akkor hidegebb van, de átvészeltem én az utcán mínusz 20 fokot is. Meséli Tóth Gábor, aki 13 éve hajléktalan, és 1,5 éve a miskolci Pátria mögötti parkolóban lakik.&#160; <A href="http://video.boon.hu/video/33326/miskolci-hajl--ktalansors" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Volt, mikor egyedül, de november elejétől lakótársa is van, Hornyák Zoltán, aki nem rég szabadult. Mivel nem volt hova mennie, így összebarátkozott Gáborral, aki befogadta. Ez ritkaság – mesélik –, hiszen a hajléktalanok féltik a helyüket, nem szívesen engednek oda mást. Gábor nemcsak befogadta Zoltánt, de mint rutintalan hajléktalannak – így fogalmaz – próbálja elmagyarázni az utca szabályait. A legfontosabb: kartonpapír mindig legyen nála, mert a föld hideg, a papír pedig felfogja, így könnyebb elviselni a telet.

Ha fehér vagy...

Aki a Pátria mögötti parkolóban megáll, az láthatja, Gábor és Zoltán nemcsak kartonpapírral takarózik, paplannal is. Ezeket a vöröskereszttől kapták. Rájuk ugyanis az utcai szolgálat ügyel, mert Zoltánt kitiltották a hajléktalan szállásról, Gábor pedig be sem akar menni. „Állítólag verekedtem és ittam, ezért nem engednek be a szállásra, de ez nem igaz” – mondja Zoltán. Hozzáteszi: nem is mennék be, mert ott meglopják az embert, itt meg egymás dolgaira vigyázunk – mutatott egy pár nejlonzacskóra, egy üveg zsírra, és néhány üres műanyag palackra.

Bár kint sem nyugodtabb az éjszaka, a hideg mellett a folyamatos zaklatásokat is el kell viselniük. Zoltán arca csupa sebhely, ezeket tegnap szerezte. Suhancok – ahogy ő mondja – éjszaka felköltötték, megkérdezték tőle, hogy fehér-e, mert ha cigány, akkor megölik. Meg nem ölték, de fejbe rúgták, aztán mentek dolgukra. Az ilyen zaklatások mindennaposak – meséli. Ha nem ez, akkor más hajléktalanok zavarják meg őket, tudják, hogy van bor, és nekik is kellene – magyarázza. Hozzáteszi: aki az utcán van, megissza az alkoholt, mert másképp ezt nem lehet elviselni. Olyannyira nem, hogy Zoltán visszavágyik a börtönbe. Ott volt fűtés, ruha, étel – sorolja. Vissza fog menni? Több mint valószínű – válaszolja. Nem kapok lehetőséget, megpróbáltam visszailleszkedni, munkát keresni, szobafestő vagyok, de a börtön miatt sehol nem alkalmaznak. Ha talpra tudnék állni, összetenném a kezem, de a vége úgy is a börtön lesz – panaszolja.

Fűtött utca híján

Csaknem 400 szálláshely várja Miskolcon a hajléktalanokat, ebből 260 a Magyar Vöröskereszt megyei szervezeténél. Ismertette az adatokat Kreffly Gábor, a szervezet által működtetett hajléktalanellátó központ vezetője. Elmondta azt is: a nagy hidegben 110 százalékos a kihasználtságuk, s már most érződik, hogy egyre többen szeretnének bejutni a szállásokra. Míg nyáron a részegeket elküldik, addig télen, este 10 után őket is beengedik, nehogy megfagyjanak az utcán.

Mivel, csak Miskolcon 800-900 hajléktalan van, így szükség lenne még több szálláshelyre. A szociális törvényben szerepel úgynevezett sátorszállás biztosítása, de Kreffly Gábor szerint ez egy baki – így fogalmazott – a törvényben, és nem tud róla, hogy bárki is alkalmazná, hiszen szakmailag elfogadhatatlan.
Ezt azonban kiválthatná az úgynevezett fűtött utca – tette hozzá –, ami azt jelenti, hogy fűtött csarnokot alakítanának ki erre a célra. Ide – folytatta – a deviánsok is bemehetnének melegedni.

Kreffly Gábor megerősítette azt, hogy sokan valóban nem mennek be a szállásra, mert félnek a lopástól, verekedéstől. De – hangsúlyozta – kint sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, hiszen bent meleg van, van étel és felügyelet.

Teajárat
November 1-től működik a teajárat Miskolcon. Hétköznapokon a vöröskereszt, hétvégén a Keresztény Advent járja avárost. Diósgyőr, Újgyőri főtér, Búza tér útvonalon. 60-70 adag teát, zsíros kenyeret osztanak szét, de a későbbiekben ezt 120-ra szeretnék növelni.
Regionális diszpécserközpont száma: 46/323260. Itt várják a bejelentéseket: ha valaki hajléktalant lát, szólhat, a szolgálat beviszi a szállásra, nehogy megfagyjon.

Kapcsolódó cikkek:

  • Hajléktalanhalál a megyében - idén ne legyen!
    Tizenöt hajléktalan. Ennyien vesztették életüket előző télen az otthontalanok közül megyénkben. Ne menjünk el mellettük, ne hagyjuk meghalni őket. Ne legyen ezen a télen is ilyen elrettentő ez a szám... 
  • Huszonegyedik századi barlanglakások Miskolcon
  • Menedékről menedékre – miskolci hajléktalansorsok
  • Bort vagy életet! Késes hajléktalan
  • Hajléktalanokat raboltak ki Miskolcon
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában