Helyi közélet

2008.11.21. 16:13

Bükkszentlászlón megint szennyezik a vizet

<p>Bükkszentlászló - Az ebben a hónapban megtartott patakszemlén már ismét elszomorítóak voltak az állapotok. Az eddigi intézkedések ellenére továbbra is fennáll a karsztbázis sérülésének veszélye. Emberek szennyezik a patakot.</p>

"Karsztvíztájékoztatót" tartott Bükkszentlászlón a Mivíz, annak is a szolgáltatási igazgatója, Vojtilla László, valamint az Öko-Kör vezetője, Balog Ákos, továbbá a terület önkormányzati képviselője, Bartha György.

Szeptemberben még rendben volt

Elmondták: tavaly nyáron a Miskolci Öko-Kör Környezetvédő Szervezet a Mexikó-patak szennyezőforrásait feltárta. A beazonosítható kommunális szennyeződést okozó bükkszentlászlóiakat felszólították a szennyezés beszüntetésére.

Ezután, még azon a nyáron, a bükkszentlászlóiak közreműködésével a patakmedret megtisztították. A tiszta, rendezett állapotot sikerült fenntartani egy éven keresztül.

Most szeptemberben a Mivíz Kft. megbízásából a Miskolci Öko-Kör szakemberei újra bejárták a területet, és vízminőségi vizsgálatokat végeztek a korábban kijelölt öt mintavételi helyen. Megállapították: a Mexikó-patak tisztítására létrehozott projekt – egy év távlatából nézve – hatékonynak bizonyult, a takarítási nap és a „felvilágosítás” eredményes volt. A 2007. évi adatokhoz képest a víz minősége javult.

A 2008 szeptemberi bejáráson tiszta, rendezett patakmederrel találkoztak. A bükkszentlászlóiak jellemzően fenntartották és megőrizték ingatlanjaik előtt a meder tisztaságát. Egy lakóingatlan tulajdonosa azonban "ellenáll": továbbra sem tartotta/tartja be az előírásokat. Vele szemben a megfelelő intézkedések meghozták.

Illegális kommunális szemétlerakó lett

Az ebben a hónapban megtartott patakszemlén már ismételten elszomorító állapotok fogadták a szakembereket. A vezetékes gáz kiépítése ellenére egyre több lakóingatlan tért vissza a hagyományos fűtésre. Ezzel összefüggésben a patakban egyre nagyobb mennyiségben gyűlik a fűrészpor és a fahamu. Jellemző továbbá a kerti hulladék és a háztartási szemét is – negyven lakóház előtt!

A helyszíni vizsgálatok kiterjedtek a Mexikó-patak település alatti szakaszára is. A különleges és védett természeti érték jelenleg illegális kommunális szemétlerakóhelynek minősíthető. Egyértelműen nem állapítható meg, hogy a patak mentén kik helyezik el illegálisan hulladékaikat. A szeméttel teli zsákok, az eldobott használati tárgyak, az „ottfelejtett” autógumik látványnak sem szépek, de különösen veszélyesek lehetnek a karsztra váratlanul lezúduló, nagymennyiségű csapadékmennyiség esetén.

Ismét takarítottak

A város vízkészletének védelme, valamint a patakmeder megtisztítása érdekében az Öko-Kör takarítási akciót szervezett a Mivíz Kft. és a Miskolci Városgazda Kht. támogatásával, valamint az Edelényi Gimnázium környezetvédelem szakos diákjai közreműködésével.

Mindkét társaság igyekszik a pataktisztítás során elért eredmények fenntartására, ugyanakkor elkötelezett a környezetet károsítók ellen a határozott fellépésre.

A Mivíz Miskolci Vízmű Kft. és a Miskolci Öko-Kör Közhasznú Környezetvédő Szervezet több éves szakmai együttműködése alapján ismét megállapodást kötött az ivóvízbázis-védelem egyes feladatainak ellátása érdekében, a szennyezőforrások feltárására és felszámolására.

SZG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában