Helyi közélet

2008.10.21. 08:11

Ötmilliárdos beruházás készül Sajóbábonyban

<p>Sajóbábony - Három hektár barnamezős hasznosítása valósul meg Sajóbábonyban, amennyiben teljesen zöld utat kap a beruházás.</p>

Ennek egyik fontos állomása volt a környezetvédelmi hatástanulmány alapján hétfőn megtartott lakossági közmeghallgatás. Ez azért jelentős, mert javítja a foglalkoztatási lehetőséget és megoldja az ipari parknak a villamos és hőenergiával való ellátását. Várkoly Csaba, a beruházó Bioenergia Kft. tulajdonosa elmondta, hogy 2005. óta készítik elő a két szakaszban létrejövő 5 milliárd forintos beruházást, amely 50 embernek ad biztos megélhetést. Szerves hulladékból (műanyag, gumi) 450 Celcius fokos hőbontással maximum 30-40 ezer tonna/év kapacitással gyakorlatilag olajat állítanak majd elő, ami értékesíthető az olaj-és vegyiparban, valamint az energetikában. A második szakaszban ún. kis erűművet létesítenek, amit lassú járatú Diesel-és elektromos motorokban használnak fel, generátort hajt meg és villamosenergiát állít elő. A legközelebbi sajóbábonyi lakóépülettől több mint másfél kilométerre valósul meg a beruházás. A Bioenergia Kft. mindent monitoroz és 15 millió forintot még a tavalyi lakossági fórumon felajánlott az önkormányzatnak a saját monitorozás üzemeltetéséhez.
B. Gy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában