Helyi közélet

2008.10.15. 09:22

Tállya kihátrál a világörökségből?

<p>Tállya - A napokban egy kistérségi tanácsülésen vetette fel Osika József, Tállya polgármestere, amennyiben a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága ellenőrző hatósággá válik, megfontolják a kilépést a világörökség részét képező Tokaji történelmi borvidék kultúrtájból.</p>

Javaslat

– Valóban elhangzott ez a mondat – mondja Osika József, Tállya polgármestere. – A Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás ülésén tekintettük át a rendezési tervet és arra az elhatározásra jutottam, hogy ha a világörökségi bizottság a jelenleginél nagyobb hatalmat kap, akkor nincs értelme tovább viselnünk ezt a kitüntető címet. Amikor 2002 júniusában megkaptuk a címet, akkor nagyon örültünk, büszkék voltunk rá, jómagam is tisztséget vállaltam a helyi bizottságban. Azonban azt nem szabad elfelejtenünk, hogy maga a világörökség a kultúrtáj megőrzését tűzte ki alapvető célul, nem volt benne az, hogy esetlegesen engedélyezési jogkörrel is bírjon, mint ahogy most tervezik. Az ülésen a kistérség elnöke, Rónavölgyi Endréné elmondta, elnökként és országgyűlési képviselőként is támogatja a javaslatot.

Két terv

Osika József elmondta, Tállya két nagyszabású fejlesztési terve évek óta nem tud előrehaladni. A szélerőmű park a Natura 2000 ellenállása miatt nem halad előre már harmadik éve, a tervezett energiatározó medence – amely ezer embernek adna három éven keresztül munkát – a világörökség miatt áll egy helyben.
– Tudomásul kellene venni, ez a térség csak a szőlőművelésből nem tudja eltartani az itt élő embereket – folytatja Osika József. – Munkahely kell, ahhoz pedig beruházás szükséges. Nem tartom ésszerűnek, hogy többnyire vélt okokra hivatkozva próbálnak megvétózni minden tervezett beruházást. Borászként tudom, a biomassza erőmű ellen emelt kifogásoknak többnyire nincs valós alapja. A cukorgyár több mint egy évszázadon át jobban szennyezte a levegőt mint ahogy azt tenné a tervezett szerencsi erőmű, mégis volt aszúsodás, mégis volt szőlő, mégis volt kiváló minőségű tokaji bor. Amennyiben a világörökségi bizottság ellenőrzési hatósággá válik, akkor komolyan fontolóra vesszük a kilépést. Ilyenre eddig még sehol a világon nem volt példa. Maga a procedúra nem bonyolult, a kilépni kívánó települések egy levélben tudatják a döntésüket. Nem szeretném, ha ez bekövetkezne, de nekem polgármesterként azért kell dolgoznom, hogy a térségben élők tisztességgel, munkából tudjanak megélni.

-bg-

Konzultálnának
A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) közleménye szerint Magyarország értékeinek világörökségi elismerése, és – a világörökségi értékek megőrzésével – ezen elismerés fenntartása országos, nemzeti jelentőségű ügy. Miközben az értékek megóvása valóban jár bizonyos korlátozással is, a világörökségi elismerés mással nem pótolható ismertséget és vonzerőt biztosít, mégpedig nemcsak az adott helyszínek, de az egész ország számára is. Az értékvédelem ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a világörökségi területen ne lehetne akár nagyszabású fejlesztési programokat is megvalósítani, azt viszont igen, hogy ezeknek a fejlesztéseknek a világörökségi értékek megőrzésével összhangban kell megvalósulniuk. Az örökségi értékek hosszútávon fenntartható, fajlagosan sok emberi részvételt igénylő fejlesztések alapjául szolgálhatnak, és ez érvényes a Tokaji Történelmi Borvidék kultúrtáj. A világörökségi helyszíneken az értékvédelem és a szükséges fejlesztések összhangját az úgynevezett Kezelési Tervben rögzítettek végrehajtásával lehet és kell megteremteni. Annak érdekében, hogy ez megvalósulhasson, a KÖH is szükségesnek tartja a jelenlegi Kezelési Tervnek – az érintett szereplőkkel, így kiemelten az érintett önkormányzatokkal – közös áttekintését, szükség szerinti továbbfejlesztését; ezért a közeljövőben erre vonatkozóan helyszíni egyeztetés-sorozatot indít. Ennek során várhatóan napirendre kerülnek a világörökségi helyszínek kezelésének szabályait is megerősíteni szándékozó, valamint az e helyszínekkel kapcsolatos új, részben finanszírozási jellegű eszközöket megfogalmazó készülő új jogi szabályozás szempontjai és lehetőségei is.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában