Helyi közélet

2008.10.01. 07:22

Roma Polgári Védelem alakult

<p>Miskolc - Félreértések elkerülése végett már a cikk elején érdemes hangsúlyozni: a pár hete megalakult országos szervezet nem roma polgárőrség, hanem roma polgári védelem.&#160;<DIA alt="Roma Polgári Védelem alakult 2008.09.30." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Roma_Polg_ri_V_delem_alakult_2008_09_30_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Roma Polgári Védelem alakult 2008.09.30." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/roma-polgarvedelem.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Félreértések elkerülése végett már a cikk elején érdemes hangsúlyozni: a pár hete megalakult országos szervezet nem roma polgárőrség, hanem roma polgári védelem. Amely – természetesen – szoros kapcsolatban kíván működni a nem roma polgári védelemmel.

Glonczi Béla, a Roma Polgári Védelem regionális vezetője és Szilárdi László, a Vajdák a Romákért Alapítvány szóvivője, egyben Lakatos Attila Borsod megyei vajda tanácsadója tájékoztatott az egyesület céljáról.

A kezdeményezés Európában egyedülálló. Több mint egyéves előkészítés után született meg az országos szervezet, amelynek legfőbb célja, hogy katasztrófahelyzetekben minél eredményesebben, szervezettebben, hatékonyabban vonja be a veszély elhárításába, a károk csökkentésébe, következményeik felszámolásába a cigányokat. Nemcsak azokat, akik közvetlen elszenvedői például az árvíznek, hanem mindazokat, aki segíthetnek.

"Békeidőben" helyreállítani

Mindezzel – nem titok, sőt, fontos cél – munkahelyet, munkaalkalmat is teremtenek. Mert a közreműködők, miként a „sima” polgárivédelmisek, juttatást kapnak a munkáért. De a program kivonata azt is tartalmazza, hogy elősegítik a romák integrálódását a többségi társadalomba, példát kívánnak mutatni a helyi közösségek tudatos önvédelmére, a „békeidők” helyreállítási, újjáépítési, megelőzési munkáiban való részvételre. A védekezésre való felkészülés és tudatos megelőzés – vallják – közösségformáló, nevelő erő. Úgy ítélik meg, hogy bűnmegelőzési szerepe is fontos. Hogy miként? Például úgy, hogy értelmes, társadalmilag hasznos elfoglaltságot kínál.

Glonczi Béla hangsúlyozta: „A szervezet pártoktól, politikától független. A romák egy nemzeti ügyért fognak össze azáltal, hogy szervezetten vesznek részt a katasztrófavédelemben. Állami költségvetésből működik, Hódmezővásárhelyen van a bázisa, ahol már voltak, vannak és még lesznek képzések.”

  • NÉZZE MEG A VIDEÓT: 
  • A polgármester asztalán
    Az alkalmat felhasználva megkérdeztük Szilárdi Lászlót – aki részt vett Káli Sándor  miskolci polgármester és Lakatos Attila megyei vajda pár nappal ezelőtti megbeszélésén –, hogy mikor lehet tudni konkrétumot arról, miként kívánják visszaszorítani azt a fajta bűnözést, amely elsősorban a romákhoz kapcsolódik, hogyan akarják visszaadni a miskolciak nyugalmát, békéjét. A vajda tanácsadója elmondta: az általuk készített tervezet ott van Káli Sándor asztalán. A polgármester szakértőkkel véleményezteti, hogy ha kell, a szükséges módosító indítványokat megtegye. Amit tudni lehet: a törvényes keretek betartásával maguk a romák is szeretnének részt venni a bűnüldözésben, megelőzésben. Ennek egyik lehetséges eszköze az állandó jelenlét a fertőzött területeken.

    Kapcsolódó cikkek:

    Interjú Lakatos Attila vajdával
    Milyen a respektje a cigányok körében a megyei vajdának? Milyen „jogosítványai” vannak? Az egyik terve: cigányokból szervezni olyan csapatot, amelynek tagjai rábírnák az övéiket a törvények betartására.

    Mire jutott a vajda Káli Sándorral?
    Az Északban és a BOON-on megjelent interjú nyomán – ebben Lakatos Attila vajda kérdésre válaszolva elmondta: szeretne találkozni Miskolc polgármesterével – Káli Sándor miskolci polgármester meghívta a városházára a vajdát.

    Megírta levelét a vajda
    „Lehet, hogy haragudni fognak testvéreim, de később megértik: az ő érdekükben kell rendeznünk a dolgainkat. ” vélekedik Lakatos Attila
    Lakatos Attila levele

    A fehér kalap a béke jele
    Kis ünnepség közepébe csöppenünk Lakatos Attila tapolcai házában. Nagy nap ez a mai, az országos cigányfővajda érkezett látogatóba.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában