Helyi közélet

2008.10.26. 10:55

Pszichiátria: folyamatos leépülés

<p>Miskolc - Dr. Tűzkő Judit jelenleg az egyetlen szakorvosa, osztályvezető főorvosa Miskolc egyetlen, 170 ágyas pszichiátriájának.Évekig három pszichiátriai osztály volt a megyében: 2 a megyei, 1 a városi kórházban. Most meg...</p>

Évekig három pszichiátriai osztály volt a megyében: 2 a megyei, 1 a városi kórházban. 2007 decemberében, amikor még egyik fenntartó sem hozta meg az ezzel kapcsolatos döntést, már szóltak nekünk, hogy átkerülünk a Semmelweisbe, cserébe a Csillagpont Kórházhoz szükséges traumatológiáért – elevenítette fel az előzményeket dr. Tűzkő Juditosztályvezető főorvos. Az egyetlen pszichiáter a pszichiátrián. Tőle tudjuk: a megyeiben dolgozó csapat ennek egy cseppet sem örült. Ekkor felmerült: kft.-be tömörülve „kiprivatizálnák” az ellátást. Mások példájára támaszkodva azt gondolták: ha maguk gazdálkodhatnának abból a pénzből, amit az OEP-től az ellátásért kapnak, akkor vonzóbb volna a szakma. Az akkor még alpolgármesterSzűcs Erika támogatta az ötletet. Csakhogy belőle közben miniszter lett, s a MEK élén álló önkormányzati biztosi funkcióban is személyváltás történt. Az önkormányzat és a MEK új terveibe pedig nem illeszkedett az elképzelés.

A másik szakorvos kollégám júliustól táppénzen volt, majd visszajött, s bejelentette, hogy október 15-től csak a járóbeteg-szakrendelésen kíván dolgozni – mondja dr. Tűzkő Judit. – Tény, hogy 4 szakorvosjelölt és 6 rezidens is dolgozik az osztályon, de valamennyien hosszabb-rövidebb ideig máshol töltik gyakorlatukat. Az utóbbiak még az egyetem alkalmazásában állnak, s amint mondták, még erősen gondolkoznak, hogy ezzel a kórházzal kössenek-e szerződést. Közülük 4-en nem itteni állampolgárok. A 4 osztályon dolgozó szakorvosjelölt közül is 2 külföldi. Beszélgettem velük, s ha nem lesz számukra perspektíva, nemigen maradnak itt.

Ismert, hogy a detoxikálók megszűntével a feladatot a pszichiátriákra osztották (ekkor kezdtek elszállingózni a pszichiátriákról, a megyéből a szakorvosok).

Aktív részegellátás

– Korábban a kezdő orvosok szívesen vállaltak ügyeletet a detoxikálókon, mert busás ügyeleti pénzt kaptak, ráadásul rendőri segítséget is. Itt meg a teljes osztály mellett kell ellátni a sürgősségiről továbbhozott részegeket, akiktől nem csak a mocskolódást kell eltűrnünk, de nem egyszer tettleg is nekünk esnek. Van olyan beteg, aki komolyan azzal fenyegetőzik, hogy lelő – mondja a főorvos, és a szemén látszik, hogy valós a fenyegetettsége.

– A szakorvosjelöltek ügyesek, de csak az én szakmai felügyeletem mellett dolgozhatnak. Júliustól minden receptet, minden zárójelentés egyedül én írok alá, minden beteg kontrollját nekem kell ellátnom. Nem tudom, meddig bírom még ezt a terhelést. Nálunk még a rezidensekre is egész részleget, 25-30 beteget kell rábíznom, de a többletfeladatért egy fillért sem kapnak.

Nyíregyházán plusz 60 ezret adnak minden rezidensnek.

Fél év statisztikája

De hogy a pszichiáter szakorvosoknál maradjunk: ha vállalkozóként heti 3-4 nap szakrendelést vállalnak, emellett magánrendelést folytatnak, háromszor annyit megkeresnek, mint egy kórházi orvos.

Ügyelet nélkül, detoxikálás nélkül, ráadásul sikerélménnyel, mert magánrendelésre jobbára az megy, aki meg akar gyógyulni, hiszen kész fizetni is érte. Ide pedig zömmel hozzák a betegeket, akiknek – épp betegségüknél fogva – még betegségtudatuk sincs – mondja a főorvos, aki a helyzetet ecsetelendő azt is elárulta: fél év alatt még az sem sikerült elérnie, hogy rácsokat szereljenek az ablakokra, vagy biztonságosan zárhatóvá tegyék azokat. A fél év alatt 6 ember ugrott ki, 2-en végtagtöréseket szenvedtek.

Egyenes kérdésünkre: lehet-e a jelenlegi feltételek mellett felelősséggel vezetni az osztályt, egyenes választ kaptunk: „Nem”.

Van megoldás?
A pszichiátriai osztály vezetőjével folytatott beszélgetés közben váratlanul megjelent dr. Koleszár Lajosorvosigazgató is, akinél épp nála volt a bérügyi kimutatás, amely szerint hivatalosan nem 4, hanem 7 szakorvosjelölt is tartozik az osztályhoz (3-an huzamosan gyesen, illetve gyeden). Továbbá van még 2 szakorvos (csak épp nem pszichiáter). Tisztáztuk: a járóbeteg-szakrendelésen dolgozó 5 pszichiáter közül 4 nyugdíjas, a legidősebb 85 éves. Feltettük a kérdést: mit tenne, ha dr. Tűzkő Judit is meggondolná magát. Az igazgató először rávágta: akkor átmenetileg más szakvizsgával rendelkező főorvost bíznának meg az osztály vezetésével. De hogy akkor ki írná alá a recepteket és a zárójelentéseket, mint mondta, arra még nem gondolt. A helyzetből dr. Koleszár Lajos két kiutat lát: vagy vissza kellene forgatni az osztályra jutó teljes finanszírozást, vagy a teljes kórházi büdzséből kell idecsoportosítani annyit, hogy többlet ne csak a feladatban mutatkozzék meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában