Helyi közélet

2008.10.29. 14:42

Panelélet: vajon toleránsak vagyunk?

<p>Panellakás. Aki élt már ilyenben az tudja, pisszenni sem lehet anélkül, hogy annak ne lenne a fél lakóközösség fültanúja. Itt a kicsi zaj is nagy… De vajon hol szakad el a cérna? Vagy, aki panelben él viseljen el minden zajt, avagy azt, hogy szükséges zajokért megszólják, sőt rászólnak?? Vajon toleránsak vagyunk? Íme egyik olvasónk levele…<BR /></p>

Olvasónk az alábbi levelet jutatta el szerkesztőségünkbe:
"Miskolc városban igen sok panell épület van, ahol elvileg az ott élőknek egymással szemben tolerenciát kellene tanúsítaniuk. A valóságban sajnos ez nem valósul meg.
Kis családommal férjem, és egy éves kisfiammal egy olyan bérházban lakunk, ahol eddig úgy gondoltam, hogy a lakóközösség rendes, alkalmazkodott a "bérházi hangokhoz". A párom harmic éve itt lakik, eddig még nem volt problémája a lakókkal. ( A lakásunk a Középszer utcán van, annak is a OTP-s lakások részén. Nagyon rendes, kulturált eberek laknak itt, eddig így gondolta az ember.)
Lakásunkban konyhafelújítás történik, már három hete, és sajnos a lakók közül valakinek most nem tetszik a folyamat. Délután három illetve este ötig be lett fejezve a munka.
Három alkalommal fordult elő, hogy a párom munka után tudott neki kezkedni, mely négy órától fél hatig tartott .

A mai nap folyamán kopognak az ajtón és lám, a közös képviselőnk áll ajtóban, és megkérdezi, hogy lakásfelújítás van-e?
Mondtam igen, de fáradjon beljebb és nézze meg, hogy mit lát bent. Gondolom nem kell leírnom, hogy mit láthatott.
Megjegyezte, hogy a szellőzőnek vissza kell kerülnie a helyére. Nem tudom mit gondolt, hogy ott talán egy lyukat fogunk hagyni az új konyhabútor mellé??? :.)
Megkérdeztem van-e valami gond, igen felelte az egész napos zörgés.
Nem tudom, hogy mikor találták ki a hangtalan lakásfelújítást, de ezek szerint a mi lépcsőházunkban ezt kellene alkalmazni. Ha valaki tudja, hogy ezt hogyan kell megoldani, kérem írja meg nekem, mert mi még sajnos nem jöttünk rá. A régi konyhaszekrény elemei (darabokra szedve, bútorlapok) mint bérházban a lépcsőre lett le állítva, mindenki elfér tőle (aki akar).
A szállításról gondoskodtunk, nagy autóval fognak érte jönni, egy adott időpontban amikor a fuvaros rá ér, (még két nap) de ha ez az időpont nem felel meg valamelyik lakótársamnak, akkor kérem szóljon nekem.
Arról nem is beszélve, hogy a folyósónkat mindig a szomszédom és én mossuk, attól függetlenül, hogy van-e lakásfelújítás vagy sem.

Ha bérházba költözik az ember, gondolom tisztába van vele hogy milyen hátrányai vannak.
- Én nem mentem a közös képviselőnek szólni, hogy drága uram a négy hónapos kisfiam nem tud aludni, mert felújítás van az egyik emeleten és fúrnak, zörögnek.
- Én nem megyek szólni, ha valaki éjszaka pórszívózik, vagy esteleg éjszaka jönnek haza, és kisfiam felébred a hangokra.
- Én nem szólok, ha valaki kutyát tart a lakásban és ugat.
- Én nem szólok, ha valaki már reggel fél hétkor a mosógépet elindtja.

Egymást el kellene fogadnunk, de sajnos ez a mai világban nem megy, mert több ideje van az embereknek azzal foglalkozni, hogy ki mit csinál.
Kérem akinek van ideje mondja el a véleményét ezzel kapcsoltban, és aki magára ismer a történetben, gondolkozzon el rajta, hogy ha ő fog valamilyen munkáltot csinálni a lakásában, akkor ki fog szólni azért?"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában