Helyi közélet

2008.10.09. 07:56

"Nem mi vagyunk a lényeg, hanem maga a gyár" - Fotókiállítás a Vasgyárról

<p>Miskolc - A Miskolci Galériában csütörtökön nyíló kiállítás témája a vasgyár és a kolónia – három fotós szemszögéből. Egyikük: Kocsis Zoltán, az Észak és a BOON fotóriportere volt hosszú ideig...</p>

Három fotós kiállítása látható csütörtöktől ugyanazon témáról, milyen is a Vasgyár és a kolónia.

Egyikük: Kocsis Zoltán, lapunk fotóriportere volt hosszú ideig, másikuk Bócsi Krisztián, aki többek között a miskolci színháznak fotózik, harmadikuk Mathilde Mestrallet  francia fotóslány. Az ő neve is ismerős lehet olvasóinknak, hiszen többször is írtunk róla: nyáron ösztöndíjasként járt Miskolcon, a várost fotózta: az épületek, a lakott környezet és az emberek kapcsolata érdekli leginkább – árulta el akkor nekünk.

A kiállítás szervezője Dobák Judit  kulturális antropológus.
Miskolc és az egész régió elmúlt 50-100 évét meghatározta a borsodi nehézipar – mondta lapunknak. – Ennek majd minden művészeti ágban, de a tudomány területén is ideológiával terhelt volt a bemutatása, elemzése. A rendszerváltás pedig átláthatatlannak tűnt, és akik a nehézipar összeomlásának a vesztesei voltak traumaként élték, élik meg a gazdasági szerkezetváltás hatásait.
Ő és R. Nagy József a kiállítás kurátorai, kulturális antropológusként munkáséletmóddal foglalkoznak, és ők fogták össze a fotósoknak azokat a munkáit, amelyet az ipar ihletésére készítettek. Így erősíti egymást a háttértudás és a fotósok látásmódja, reflexiója. A fényképek hosszas együttgondolkodás eredményei.

A gyár a fontos

– Amikor Mathilde  Miskolcra jött, s megtudtuk, mi érdekli, kivittük őt is a gyárba. Azonnal beleszeretett. Így ő külső szemlélőként tudja megmutatni képein, milyennek látja, mi pedig nagyon is belülről nézzük – magyarázta a Dobák Judit.
A kiállítás érdekessége, hogy nem alkotónként elkülönítve láthatjuk a képeket, hanem témakörönként: ezt már Kocsis Zoltán mondta nekünk.
– Megfordult a témaközelítés: nem az a lényeg, hogy melyikünk milyennek látja, hanem maga a gyár – fogalmazott. – Azt szeretnénk megmutatni, hogy létezik, működőképes, de haldoklik. A személyes szemléletnél ez sokkal fontosabb.

A képeken át menthető meg
A tárlat képeit fényérzékeny papírra nagyították, tudtuk meg Dobák Judittól. 53, fotóművészetileg is értékes képet láthat a közönség. A kiállítás anyaga egyben értékmentés is, hangsúlyozta a kulturális antropológus. A vasgyár egyes részei védelem alatt állnak, ennek ellenére folyamatosan tűnnek el a technikatörténetileg érdekes és értékes csarnokok, üzemrészek, gyártósorok, így, a képeken át menthetők meg az utókornak, hangsúlyozta lapunknak. A kiállítás a Miskolci Galéria műemléki szárnyában nyílik csütörtökön este 5-kor, amelyet Drótos László, a volt Lenin Kohászati Művek nyugalmazott vezérigazgatója nyit meg.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában