Helyi közélet

2008.10.03. 11:45

Miskolci X-akták: Fekete anyag

<p>Hogy milyen az amikor ismeretlen természeti,vagy esetleg kozmikus jelenséggel találkozunk? Hát enyhén szólva meredek,néha még nekünk sokat próbált kutatóknak is.</p>

De mint ahogy egykoron Einstein mondta, legalább az ismeretlenben az a csodálatos hogy megismerhető,ha más nem apróbb részleteiben…Nos,esetemben sejtésem sem volt arról,hogy még egy görbe este alkalmával is furcsa jelenségekbe ütközöm,amelyek kijózanító felismerésekhez vezettek,nagyobb bajt elkerülve.

2005.05.14-én egy régi ígéretemet váltottam be a Fekete Bika nevű szórakozóhelyen. Nyitás előtt volt a létesítmény így alkalmam volt néhány mérést végezni a pincekocsmában radongáz-szint ügyében,mivel azt tudtuk hogy a nevezett radioaktív gáz bizonyos mennyiség felett nem épp egészségbarát. L. a tulajdonos már régóta kíváncsi volt arra hogy hogy rendben van e minden a háza táján így mi sem volt természetesebb hogy segítsek. Az EM-szintet rendben találtam,ám a probléma a gáz túlzottabb felgyülemlésével jelentkezett,amely a mérés alkalmával ki is ütközött,mivel egy mésztufa pincéről volt szó. L. megkérdezte tőlem mit tehet a későbbiekben ezzel a problémával, amire az volt a válaszom, ha van elszívórendszere a búfelejtőnek akkor az egész a sűrűbb szellőztetéssel megoldottnak tekinthető.

Ennyiben is maradtunk,az elszívást L. sűrűbben üzemeltette a következőkben,én pedig a jól végzett munka után kezdtem közelebbi ismeretségbe kerülni egy üveg jófajta zweigelttel. Az idő kellemesen telt, apróbb viccekkel, vidáman. A kutatócsoporthoz épp ezen a napon érkezett meg egy Németországból rendelt infravörös éjjellátó-készülék,amelyet már rég vártunk,így érthető volt az emelkedettebb hangulat. Az NV-2000-es kézi éjjelkukker így kézről kézre járt,majd szóba került esetleges kipróbálása valami vaksötét helyen,nehogy a készülék fényintenzifikáló rendszere károsodjon a meglévő fényforrásoktól.

A hely adott volt egy félreeső nem használt zugban ahol bátran garázdálkodni lehetett a készülék inframegvilágítójával. Nos,teszteltük…Bekapcsolás után azonnal feltűnt az ismerős zöld képalkotás, amelybe a feketébb felületek fakó árnyalatban jelentkeztek infrafénynél,a parázsizzó a sötétben pedig adott annyi luxmennyiséget amely mellet minden látható volt. A nyitás megtörtént már rég a Fekete Bikában és pár óra elteltével is ugyanannyian voltunk mint elötte. Mivel zweigeltem már igencsak fogyatkozott L. úgy döntött bont mégeggyet a kedvemért,amit megfejelt egy pohár fekete abszinttal,és úgy határozott ő is megnézi milyen is a világ egy éjjellátó optikáján keresztül.Úgy 22 óra körül enyhén spiccesen úgy gondoltam már én is megnézem mit is tud a készülék amikor T. felszólt a pincehelységből,hogy valami nagyon furcsát lát amit jobb lenne ha én is megnéznék.

Lementem,mivel azt hittem valami jelentéktelen apróságról lesz szó,ám arra nem számítottam hogy valami igazán extrémbe mondhatni egzotikusba ütközöm. Az optikát a szememhez emelve meghökkentem…Egy futball labda nagyságú fekete valami volt a pince falán,amely mondhatni lebegett,közepén fel-fel tünedezett egy 1,5-2cm vékony fénynyaláb és a szélei kissé kavarogtak. Sok minden átfutott az agyamon hogy választ keressek arra amit látok,majd úgy döntöttem az éjjellátóra visszateszem a fényvédő sapkát és felkapcsoljuk a világítást. Amint a világítást felkapcsoltuk eltűnt a jelenség a falról, ám a fényvédőn keresztül továbbra is látható volt,azaz szemünk látható tartományban az egészet nem érzékelte.

Heves vita kezdődött köztünk hogy mi is ez az egész, volt aki penészgombatelepnek tituálta ,ám megközelíteni egyikőnk sem merte jobban,amit valószínüleg jól is tettünk. Én L.-nek és T.-nek és a többieknek is azt javasoltam, testi éppségünk érdekében jobb ha csak szemléljük az egészet, mert ki tudja mi történhet, ezért L.-nek azt mondtam zárja le szalaggal az említett térrészt, én pedig megpróbálom elérni az egyik fotós ismerősömet mert úgy néz ki nagy fogás van kilátásban ami szenzációszámba sorolható. Sajnos kollégám nem volt elérhető,nálam meg nem egy árva fényképezőgép sem,így az egészből nem lett semmi.

Na meg persze már jócskán benne voltunk az éjszakában. L. megkérdezte tőlem hogy mi a frász az a valami a pincéjében és veszélyezteti e a krimó állapotát ,amire az volt a válaszom ha nem bolygatjuk akkor nem is történik semmi,valószínűleg egzotikus kozmikus jelenséggel lehet dolgunk amely épp egy isten háta mögötti csehóban teszi tiszteletét a legalkalmatlanabb pillanatban. A világítást lekapcsoltuk és aki akarta továbbra is szemlélte a most már nevén nevezett fekete anyagot az éjjellátón keresztül,természetesen a szalagon kívülről.

L. töltött nekem még egy abszintot a nagy döbbenetre,amikor a pincéből felszólt T. hogy ő bizony beledob egy kavicsot abba a kavargó fekete valamibe,én pedig lekiabáltam neki hogy jobb ha nem teszi,mert ha egy fekete lyuk túlvégével van dolgunk akkor generál egy kissebbfajta gammakitörést ami valószínüleg sterillé teszi az egész területet, azaz veszélybe sodor mindahányunkat. T. feljött,visszaadta az éjjelkukkert és a továbbiakban már senki sem ment le a nevezett térrészbe.L.-el aztán én úgy egyeztem meg hogy másnap hozok egy fotóst,ha még a jelenség megörökíthető lesz.

Hajnalban aztán angolosan távoztam, L.-nek pedig annyit mondtam megkapja a jegyzőkönyvet az egészről. Másnap már volt nálam egy digitális fényképezőgép,ám L döntött úgy hogy zárva tart és alszik egy nagyot az egész extrém jelenségre. Magyarán megint lemaradtunk valamiről… A Fekete Bikában történtekre a radon gáz sűrűbb jelenléte nem adott magyarázatot.A paranormális kategóriájába sorolható természeti jelenséget egyik gyanúnk szerint okozhatta az aznapi mágneses vihar, amelyet a szintén aznapi napkitörés generált. Egyik magyarázat szerint ezek mágneses torzulásokat okoznak ismeretlen hatásokkal, melyek négyszázszor vagy annál is erősebbek bolygónk természetes térerejénél.

A pince és a földfelszín között legalább hat méter tufaréteg van természetes sugárblokként,azaz az esély igen kicsi hogy az anomáliát földtani megnyílvánulás /vorton-sűrűsödés/ vagy más radioaktív anyagjelenlét okozta.Mindenesetre a maga nemében a jelenség megnyílvánulása valószínűtlen és meghökkentő volt. Hasonlóval az OSI (Office of Scientific Investigate-Tudományos Hírszerzés) emberei talákoztak Argentínában a 90-es évek elején.A fekete anyag egyébbként lehetett kozmikus anyagkitüremkedés,időanomália, egzotikus anyag, neutrino, szubatomi sűrűsödés vagy egy félresikerült részecskegyorsítási kísérlet végeredménye, mindenesetre érdekes volt az hogy csak infratartományban lehetett észlelni.

A kutatócsoport osztja azt a nézetet hogy a világűr felfedezői még bizony találkozni fognak olyan jelenségekkel mely igénybe veszi majd erősen józan ítélőképességüket. A valószínűtlen természeti jelenséggel történt találkozás még több ismeret feldolgozására ösztökél bennünket. A kutatócsoport a nyomozást lezárta,hasonló eseményre komolyabban készülünk.

Pónuzs László Zsolt

parajelenségkutató

Forrás: http://para.blogging.hu/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában