Helyi közélet

2008.10.25. 16:48

Miskolc fura figurái – Ki ne szeretné őket?

<p>Miskolc – Szinte minden településnek, így Miskolcnak is megvannak a maga jellegzetes, bohókás figurái. Lehet sajnálni őket, vagy nevetni rajtuk, de olyan is akad, aki inkább áttér az utca túloldalára, ha összefut velük.</p>

Előbb-utóbb mindegyiküket megismeri, és némelyiküket talán meg is szereti a helyi lakosság. Kinek ne derengene például egy apró termetű, folyton rohanó, kiabáló, mindig ideges kis alak Miskolc utcáin! Senki nem tudja, ki ő, és honnan bukkant föl. Mindenesetre már néhány éve itt szaladgál városunk utcáin.

Egy pszichológus szerint egy könnyedén gyógyítható betegségnek köszönheti szokatlan spirituszát, s ha gyógyszert szedne, olyan lenne, mint akárki más. De addig is marad a mi senkivel össze nem téveszthető, ártalmatlan figuránk.

Salap úr pedig régi ismerősünk. A mezőcsáti "sakkmester" már többször vendégeskedett nálunk, és – bár alkoholistának és lecsúszott hajléktalannak vallja magát – meglepően éles észjárásúnak és bizonyos témákban rendkívül tájékozottnak bizonyult. Rajong a boxért – főleg, ha már lecsúszott a torkán egy kis szíverősítő, polgári foglalkozása szerint pedig – ha minden igaz – kőműves.

Néhány hónappal ezelőtt fölbukkant az egyik ismerőskereső oldalon egy "skizó nő" névre keresztelt egyén. Szemfüles debreceniek lefotózták az általában villamosokon tanyázó, ápolt, szőke, középkorú hölgyet, aki szeret önmagával vitatkozni. Talán mi is emlékszünk még rá, hiszen korábban Miskolc villamosait tisztelte meg önmagával folytatott magvas eszmecseréivel. Hogy, hogy nem, a székhelyét egy idő múlva áttette Debrecenbe. Egy egyéniséggel szegényebbek lettünk.

De idézzük fel vonatbalesetben elhunyt, mindegyikünk kedvencének, Jacksonnak nevét is. Miskolc utcáin kérdezősködve még mindig kevesen akadtak, akik ne emlékeznének a fiatalemberre.

Az általunk kifaggatott járókelők szerint azonban az abszolút favorit a "rohanós bácsi", akin elnézően mosolyognak a sétálók, ha apró termetéhez képest szokatlanul nagy hangon magyarázva "végigsöpör" a Széchenyin. Cikkünk folytatásában igyekszünk fölvenni a lépést vele, hátha válthatunk majd néhány szót.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában