Helyi közélet

2008.10.05. 17:18

Magyar-szlovák gombapörköltek Bükkszentkereszten

<p>Bükkszentkereszt - Szlovákiából érkezett vendégei is voltak a hétvégi, Bükkszentkereszti gombafesztiválnak.&#160;<dia width="900" height="700" alt="Bükkszentkereszti gombafesztivál 2008.10.05."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/B_kkszentkereszti_gombafesztiv_l_2008_10_05/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Bükkszentkereszti gombafesztivál 2008.10.05." /></a></dia>&#160;<dia width="900" height="700" alt=""><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/V___veghuta_kupa_2008_10_05_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="V. Üveghuta kupa 2008.10.05." /></a></dia></p>

Miközben a „nagypolitika” szintjén nem éppen túl baráti a kapcsolat, „lent”, azaz fent, a hegyen senkit nem izgatott, hogy ki a magyarországi és ki a szlovákiai magyar, illetve az ottani vagy itteni szlovák.

A hétvégi, Bükkszentkereszti gombanapokra mintegy 150 szlovákiai vendéget hívtak meg – mondta el Halász Rezső  polgármester.

A szombati eső ellenére körülbelül annyi volt az érdeklődő, mint másnap, a napsütéses vasárnapon. (Vagyos sokan voltak.) A Miskolci Gombász Egyesület volt a fő szervező, tagjai vezették a rövidebb és hosszabb gombatúrákat. Sok gyűlt össze pereszkéből és őzlábgombából, meg a megsemmisítésre való, enni tilos gombákból.

Beszállt az EU

Volt országos sírollerverseny, másnap pedig, ugyanazon a kábé 6 kilométeres távon, Bükkszentlászló és Bükkszentkereszt között kerékpárverseny. (Az ország számos pontjáról jöttek az V. Üveghuta hegyikerékpáros versenyre, amit a Kis-Galya SE szervezett a Bükkszentkereszti Sí és Szabadidő Központ közreműködésével.)

Az EU is beszállt a gombanapok finanszírozásába, tekintettel annak nemzetközi-szomszédi jellegére. A főzőversenyen levesek, pörköltek és nem gombás ételek sültek és főttek, a gombás főételek közül a Rákóczi Csaba–Győri József páros által készített jávorkúti szarvasborjú-lábszár ízes vargányával, süldőmájjal, juhtúrós sztrapacska ágyon nyert.

Még két (három) név a gombanapok sikerre vivői közül: Szabó Gyuri bácsié és a szombat estét zenével gazdagító Makó-fivéreké.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában