Helyi közélet

2008.10.02. 07:44

Kórházi várólisták: Hol borult, hol nem borult

<p>Miskolc - A B.-A.-Z. megyei kórházban a két hónapra kapott plusz finanszírozás nem volt akkora, hogy felfordította volna a várólistákat. Azonban ez még sem annyira jó hír, mint első pillanatra hinnénk...</p>

Valószínűleg felborította a kórházi várólistákat az egészségbiztosítási alap megtakarításából szétosztott 3,8 milliárd forint – nyilatkozta a Világgazdaságban Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Az elnök szerint a váratlanul jött pénzt csak augusztusban és szeptemberben költhették el, ám ha a soron következő beteg nem tudta vállalni a műtétet, megelőzte őt a mögötte lévő, emiatt tartanak az Egészségbiztosítási Felügyelet szankciójától. Ugyanakkor a lapban Kiss Norbert, a felügyelet főosztályvezetője azt állítja: ha a kórház az előre hozott lehetőségről értesítette a beteget, az intézmény jogszerűen járt el.

A B.-A.-Z. Megyei Kórház főigazgató főorvosa, dr. Csiba Gábor sem tart attól, hogy gondot jelentene náluk, hogy a várólistán néhányan előrébb kerültek.

Kevésből kevesebb

– Nálunk oly kevés volt a többletjuttatás, hogy csak igen kevés beteget kellett kiértesítenünk arról, hogy ha neki is megfelelő, akkor korábbi időpontban el tudnánk végezni az előjegyzett műtétét. A két hónapra összesen 400 hbcs-t (a hbcs az aktuális pontértékkel felszorozva forintosítható egység - a szerk.) kaptunk, míg például a 14 ággyal nagyobb Debreceni Klinika 3100-at, a győri kórház, amely kisebb a miénknél, 1100-at, de még a veszprémi is, amely harmadekkora, 590-et. Vagyis a mi kórházunk nem tartozik abba a körbe, amelyiknél borultak a várólisták.
A főigazgató megjegyezte: az egyes intézmények közötti elosztás módjára ő is kíváncsi volt, de a minisztériumba címzett levelére egyelőre nem kapott olyan választ, amely azt érthetővé tenné.

– Megnéztem az említett kórházak várólistáit is, azok között sem találtam jelentős eltérést - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában