Helyi közélet

2008.10.31. 11:37

Kié a határtalan határépület Tornyosnémetinél?

<p>Tornyosnémeti - Ki vigyáz a határra, most, hogy már nincs határ? Úgy tűnik senki, az épület állapota romlik. De kié az épület? És mit kezdenek vele?&#160;<DIA alt="Lerobbant állapotban a tornyosnémeti határátkelő" height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Szlov_kok_k_lt_znek_Borsodba/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Lerobbant állapotban a tornyosnémeti határátkelő" src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Oszlopokról lelógó lámpák, betört ablaküvegek, szemetes parkoló, lakatlan épület. Ez a látvány fogadja a Tornyosnémetiből Szlovákiába érkezőket, illetve azokat is, akik visszafelé jönnek. A határátkelő ugyanis csaknem egy éve elvesztette jelentőségét, miután Szlovákia is az Európai Unió tagja lett. A két ország közti sorompók megnyíltak, a határőrök levonultak, megszűnt az ellenőrzés. Maradt viszont a régi határ, illetve csak a határépület. Maradt, de milyen állapotban? Kinek a feladata lenne, hogy rendbe tartsa a területet, és ne romoljon tovább az épület állaga?
Elsőként Tornyosnémetiben érdeklődtünk, azt gondoltuk, hogy a határmenti településhez tartozik a terület. A határmentiben igazunk volt, csak a másik oldalra, Szlovákiába irányítottak minket. Az egykori határnak ugyanis Migléc a tulajdonosa, mármint a területnek. A rajta lévő épület a szlovák vám- és pénzügyőrséghez tartozik. Ezt már a migléci polgármesteri hivatalban sikerült kiderítenünk.

   

Már szóltak

   

Migléc a határ utáni első szlovák település, ahol örültek érdeklődésünknek, hiszen ők is sérelmezik, hogy ilyen állapotban van az egykori határátkelő. Gálfi Attiláné, polgármester-helyettes kérdésünkre elmondta: falujukból többször küldtek takarítani közmunkásokat a határhoz. A helyi közút fenntartót is kérték, hogy helyezzen ki több szemetest a parkolóba, hiszen a kamionok itt álnak meg pihenni – tette hozzá. A kukákat ki is helyezték, de az ürítés már nem megoldott – mondta. Ezt mi is tapasztaltuk, hiszen a szlovák oldalon található parkolóban szeméthalom fogadja az érkezőt. A helyiek szerint közös lónak túros a háta, azaz: így, hogy több gazdája van a területnek, senki nem tesz semmit.

   

Gondok

   

A polgármesteri hivatalban megtudtuk: a község saját költségén igyekszik rendbe tartani, de ennyire telik. A terület rendben tartása korábban is gond volt – hangsúlyozta a polgármester-helyettes. Az úthibákról is panaszkodtak, de mint mondták, abban bíznak, hogy megépül a Miskolcot Kassával összekötő út, és akkor ez is megoldódik.

   

Gálfi Attiláné úgy tudja az ottani vám- és pénzügyőrség szeretné bérbe adni a régi határépületet, de a használatbavétellel gondok vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában